11:00 ч.

21.12.16

3 мин.

0

4

0

Анкара и Москва разбраха колко много са уязвими

от Проф. Владимир Чуков |

Анкара и Москва разбраха колко много са уязвими

Приписаха на Гюлен и разстрела на посланика, но истината е друга


Денят, който заля Европа с тероризъм, доказва лошото развитие в системата на международните отношения. Джон Маккейн, известният американски политик, неслучайно обяви, че след като международната общност не може да реши сирийската криза, след като ООН не е в състояние да спре този вулкан от бежанци, този терор, тази нестабилност, очевидно сме навлезли в нова система, в която всички основни фактори са безпомощни. Изводът е, че международната общност трябва да направи така, че да се намерят инструменти, за да се спре това безумие. Какъв ще бъде следващият етап от този развой на събитията? Какво ще се случи - на днешна дата има твърде много неизвестни. В това число и в самите САЩ, минавайки през Европа след Брекзит. Но при всички случаи след огромния бежански поток, след това което се случва в Сирия, положението никак не е добро.


След убийството на посланик Карлов не смятам че ще настъпи срив в отношенията между Русия и Турция. По-скоро ще има засилване на сътрудничеството между двете държави. Защото убийството показа, че и двете страни са твърде уязвими. И трябва да се задават много сериозни въпроси - какъв е мотивът за убийството на руския посланик? Кой е човекът, който го извърши? Този млад турски полицай Мерт Алтънбаш е роден през 1994 г. Както стана ясно той е член на Фронта „Ал Нусра", сирийският клон на „Ал Кайда". Нека припомним също че лидерът на "Ал Нусра" Абу Мохамед ал-Джулани обвини Русия за оттеглянето на 25 000 души от източната част на град Алепо. И то лично президента Путин. Така че неслучайно беше избран за жертва неговият посланик. Всъщност куршумът за Андрей Карлов беше куршум за Владимир Путин. Това е много скъпа жертва за Русия в битката с тероризма и забъркването й в Сирия. Турция сега се опитва да насочи вината за покушението към Гюлен, нещо което не е много трудно, контролирайки медиите. Схемата е ясна – ако има атентати, автори са или кюрдите или Гюлен. Но истината е друга - години наред турската държава, турските въоръжени сили, полеви офицери, разузнавачи, военни инструктори са работели много тясно с Фронта „Ал Нусра". Представителят на Сирия в ООН Башар Джафари извади един списък с офицери на десет държави, които в момента чакат своето оттегляне от Алепо, като най-голямата е турската. Така че убиецът просто не е бил засечен от контраразузнаването на Турция, което е огромен пропуск. Щом е влязъл в изложбената зала той е бил или познат на охраната, или е показал съответната си карта. Очевидно той не бил уволнен както съобщиха официалните власти в Анкара.
Що се отнася до трагедията в Берлин, изводът от нея е, че трябва да се търси отговорност на най-високо политическо равнище защо тези терористи бяха допуснати в Европа. Това трябва да се каже на ниво ЕС, на ниво специални служби. Да припомня само, че че немските медии публикуваха на няколко пъти разследвания за скандални назначения в техните спецслужби. 20 служещи в бундесвера се оказаха с доказани връзки с радикални ислямистки организации, а други над 40 души в момента се разследват.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:11 · 29.12.2016
Един нестандартен медико-академичен поглед над темата за рака ... https://goo.gl/dF17jK
Потребител · 10:21 · 22.12.2016
Абе,Чуков-Кютуков!Русия не се е забъркала в Сирия.Използвай по-подходящи сравнения.По-скоро ти се забъркваш в анализа си.Русия защитава кауза,а не прищевки,или далавера - като Запада,начело със САЩ за петрола.Запомни го!Разликата е голяма и принципна.Така че,бъди по прецизен в изказа..
Потребител · 09:50 · 27.12.2016
@Потребител Никои нe защитава никаква кауза бeз интeрeси. В случая Русия прави същото,иска да e в близост до ближния изток. За съжалeниe икономиката и e прeд фалит.
Потребител · 14:31 · 21.12.2016
Това което обявява убиецът с вдигнат пръст е,че отмащава за убитите турски военни инструктори в Алепо. Не го ли разбрахте
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент