Алергиите - как да облекчим страданието

Симптомите може да се появят по-рано заради промените в климата

Алергиите - как да облекчим страданието | StandartNews.com

Хората, страдащи от сезонни алергии, са безброй. И се оказва, че тези състояния, макар и да могат да бъдат контролирани, често пъти остават неглижирани до последно. В редица случаи страдащите дори и не подозират, че имат такъв проблем, което пък в голяма степен се оказва опасно за здравословното им състояние. Поради тази причина алерголозите препоръчват да се вземат мерки в момента, в който дори и най-леките симптоми започнат да се проявяват.

Всички, които страдат от сезонни алергии, са свикнали с мисълта, че с наближаването на пролетта, когато природата се събужда за нов живот, ще бъдат подложени на изпитание, което трябва да преодолеят с помощта на лечебни средства. Но колко от тях си дават сметка, че през есенния сезон също може да се наблюдава появата или пък обострянето на алергичните симптоми?
Според д-р Стефан Тилс, президент на Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI), промените в климата всъщност могат да причинят по-ранен и по-дълъг алергичен сезон през есента. Тъй като времето се променя и настъпват ветровити дни, алергичните симптоми се засилват, защото с вятъра се пренася и прашеца от различни растения. Поради тази причина, ако страдащите от алергии имат усещането, че симптоматиката се появавя по-рано или по-късно всяка година, то определено не се заблуждават.
Разбира се, съществуват ефикасни начини, с които да облекчим симптомите, а и в някои случаи да ги избегнем:

1. Антиалергични средства

Така наречените "есенни" алергени обичайно започват да се появяват в средата на август. За това и специлистите отвъд океана съветват употребата на антиалергични препарати да започне приблизително около две седмици преди появата на обичайните симптоми. Естествено, преди приема им е препоръчително да се консултираме с медицинско лице, което да определи вида на препарата, както и продължителността на периода, в който се приема.

2. Пазете се от мухъл

Почти невъзможно е мухълът да бъде напълно премахнат. Известно е, че той има навика да вирее там, където има влага, особено в мазета, бани, но също така се открива и на места извън дома ни. Най-добрият начин да се ограничи появата му е да се сведе до минимум влагата на мястото, което обитаваме. Абсолютно задължително е отстраняването на видимата плесен от всякакви повърхности, както и поддържането им чисти и сухи.

3. Избягвайте полени

Полените, които водят до появата на алергичните симптоми, не бива да попадат в дома ни. Тъй като всеки прекарва по-голямата част от ежедневието си навън, е задължително след като се приберем, да вземем душ и да сменим дрехите си, за да отстраним прашеца, полепнал по тялото, косата и дрехите. Ако имате хоби в градината, използвайте ръкавици и маска, която да ви предпази от вдишването на алергени.

4. Винаги се доверявайте на специалист

Посещаването на алерголог е най-добрия начин да се идентифицира вида алергия, както и да се предостави индивидуален план за лечение. Това значително ще облекчи симптомите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай