АФИС: ГЕРБ и БСП буксуват, Патриотите вървят надолу

АФИС: ГЕРБ и БСП буксуват, Патриотите вървят надолу | StandartNews.com

Броят на аполитичните и негласуващи българи расте. ГЕРБ свива леко електората си, а БСП не печели нов. Засилват се нагласите за провеждане на нови парламентарни избори. Това показват данните от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г, при което са интервюирани са пряко „лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани. Според социолозите последните им данни показват, че правителството губи доверие сред все повече български граждани.

За това влияят няколко фактора - бурните дебати около известната вече Истанбулска конвенция, неспиращите протестите за Пирин, последвалата заплаха за експулсиране на германския евродепутат Ска Келер от страна на вицепремиера Валери Симеонов и ярките престрелки между министър-председателя и президента.
Според АФИС на пръв поглед в електоралните тенденции не се променят значително през последните месеци и се наблюдава демобилизация на всички електорални групи, а се увеличава делът на негласуващите и аполитичните българи.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто. При левицата тенденцията е различна – към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Дори се наблюдава минимален ръст в подкрепата. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива.

Случващото се при другите политически формации не е коренно различно. Забелязва минимален, но постоянен спад при Воля (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Покрай актуалните събития и поредица от скандали няма как да не обърнем повече внимание на случващото се с Обединените патриоти. При тях спадът е видим и отчетлив. Към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа за националистите.

Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%. Нещо повече, забелязва се ерозия по отношение на водещите лица на патриотите. Ако доверието във вицепремиера Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент говорим за малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при другата знакова фигура – вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента. И в двата случая наблюдаваме идентичен процес – затваряне и капсулиране на гласуващите традиционно за националистическите формации и загуба на периферен вот. Като че ли всичко това не е изненада след поредицата от ситуации и остри реакции през последните седмици.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.
Единственият отчетлив и видим резултат е увеличаване дела на негласуващите и колебаещите се. Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата „(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

С други думи, наблюдаваме общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател, посочват от АФИС.

Данните на агенцията показват, че в интервал от 9 месеца все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май миналата година, до 23% сега).
Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот надхвърлиха дела на привържениците на тогавашния кабинет. Не без значение е също така фактът, че в момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент, коментират от АФИС.

Така от агенцията стигат до извода, че доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Одобрението обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години. Може би премиерът търси конфликта, за да почерпи от президентската харизма и да компенсира загубата на доверие и одобрение напоследък, коментират социолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай