За петолъчката от Питагор до "Хайнекен"

 За петолъчката от Питагор до "Хайнекен" | StandartNews.com

Светът се тресе политически след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Тресе се и в бувалния смисъл - от Италия до Нова Зеландия. Това, че от Дамаск до Мосул всичко гори -също в буквалния смисъл - отдавна вече изобще е новина.
Нищо обаче не може да отклони нашите народни избраници от приетия дневен ред. Дори ако извъземните дебаркират пред паметника на Царя-Освободител. И така - след бурни прения, депутатите приеха в четвъртък на първо четене промените в закона, обявяващ комунистическия режим за престъпен. Какво обаче толкова възбуди народните избраници толкова, че почти стигнаха до бой, така и не се разбра. Защото този закон е приет от ХХХVIII Народно събрание още на 26 април 2000 г. Подпечатан и прошнурован, както се казва.
Въпреки това, трима от Реформаторския блок плюс Методи Андреев от ГЕРБ отново решиха да поставят въпроса дали българите харесват Тодор Живков. Което отне цял един ден работа на парламента. А самите допълнения и поправки са всъщност нещо незначително и чисто символично. Никой жив човек няма да бъде уволнен, пардон, лустриран, ако те се приемат. Независимо от това, БСП и РБ само дето не се сбиха пред парламентарната трибуна, за кеф на колегите си от ГЕРБ. Заради текста, че трябва да изчезнат всички табели, лозунги и знаци от въпросния период. Иначе - олеле! - страшната глоба от 200 до 2000 лева.
Смешно, жалко и недостойно губене на време за дебати за неща, които бившите ни братски, сега пак братски, но по линия на ЕС и НАТО, страни от Източна Европа отдавна преживяха. Не че историята не трябва да се забравя. Но всяко нещо с времето си - от закъсняло разкаяние полза няма, а и не това е въпросът на деня.
А пък ако говорим за конкретните символи, предизвикали толкова емоции - петолъчката и бившият Партиен дом -тук вече става наистина пълна бъркотия. Защото от дискусията така и не се разбра всъщност кой одобрява и кой не самото съществуване на тази сграда - в който днес уютно преживяват всички депутати.
Петър Славов от РБ хем си призна, че дядо му е била доброволен бригадир при изграждането му, хем недоволства от самото му съществуване.
Затова цялата тази дискусия бе колкото закъсняла и напомняща емоциите от ранната демокрация, толкова и безсмислена. Макар че формално погледнато, постъпка бе хулиганска, но младият депутат от Атака Илия Тодоров бе прав, като размаха бутилка бира "Хайнекен" от парламентарната трибуна с думите "Цяла ли България трябва да глобяваме заради червената петолъчка на етикет на достопочтената немска фирма?"
Редно бе наистина вносителите на проектозакона да знаят, че петолъчката е древен символ, използван от много религии и идеологии от древността до днес, вкаран в разсъжденията на Питагор и в държавния герб на днешна Италия. Но не става въпрос за нея, или за свастиката, която съвсем не е измислена от Хитлер и нацизма.
Въпросът е в това, че депутатите отново предизвикаха схоластични спорове, ровейки вече позараснали рани. Добре, на първо четене законът мина. И какво постигнаха от дясно? Реанимираха стари страхове от евентуален реванш -въпреки че изобщо не става дума за това - и осигуриха по този начин допълнителен електорален резерв на БСП за предстоящите избори. Защото старото поколение си обича Тато и ТКЗС-то. А за по-младите събития от преди 60-70 години вече особено не ги вълнуват. Но че парламентът, вместо да се занимава с бюджета, се занимава с история, на народа му пука. И още как.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай