4 000 наши бойци в натовско учение

Дошлите в "Ново село" американци ще тренират там 9 месеца

4 000 наши бойци  в натовско учение | StandartNews.com

Българската армия се готви да участва в най-голямото съвместно учение в рамките на НАТО, откакто България е член на Алианса. В "Сейбър гардиън 17",  в което ще се включат близо 40 хиляди военослужещи от 21 страни членки и партньори на НАТО. Само нашите войници ще бъдат близо 4000. Учението ще се проведе на териториите на 4 държави - Германия, Унгария, Румъния и България. Неговият пик ще бъде през месец юли. В учението ще участват и 15-те машини "Брадли" от Трета бронирана бригада от Четвърта пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на база "Ново село" по операция "Атлантическа решимост".

Очакват се на базата да пристигнат още 58 машини - джипове, камиони и друга техника. В понеделник 120-те американски военни, които придружават машините, бяха посрещнати от полковник Йордан Йорданов, който е зам.-директор на дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната. "България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността", каза полковник Йорданов. Според български военни той е сред елитните ни офицери, които имат зад гърба си богат опит. Перфектното владеене на английски сваля всички бариери пред него за комуникация с международни партньори, твърдят запознати.

„Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви командирът на Първи батальон от Трета бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът. Американският офицер допълни, че новопристигналата рота ще присъства на „Ново село" в продължение на девет месеца. След това на нейно място ще дойде подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника
"Стандарт" научи, че в "Сейбър гардиън" на практика ще има няколко дъщерни учения.

Ще се включат всички родове войски на българската армия

За първи път самостоятелно участие ще имат специалните ни сили, които след промените в Закона за отбраната и въоръжените сили вече не са част към Сухопътните войски, а на директно подчинение на министъра на отбраната. Българските специални сили ще участват в "Сейбър гардиън" под шапката на НАТО. Все още не е решено дали ще има масов десант или само разузнаване с бой. При всички случаи обаче през месец юли по полигоните на Българската армия ще бъде много горещо. Очаква се най-важният полигон да бъде база "Ново село", където ще тренират представителите на американските сухопътни войски и българските специални сили. Ще бъде използван обаче и полигонът "Корен" край Хасково, където ще действа българската пехота. Представителите на противовъздушната отбрана ще организират стрелби по въздушни цели на полигона "Шабла". В същото време над цялата територия на страната ще действат военно-въздушните ни сили.
"Стандарт" научи, че много скоро база

"Ново село" ще остане без американски танкове

Машините "Ейбрамс", които са не повече от 10, ще бъдат изтеглени. По този начин на практика се доказва, че ротацията е постоянна, обясниха офицери, запознати с процесите. Очаква се в средата на март американските машини "Брадли" да започнат стрелби на полигона "Ново село". На този етап не се предвижда участие на български подразделения по време на стрелбите. Във връзка с постоянните учения на базата е налице изключителна ангажираност на военната полиция. Военни полицаи могат да се видят не само около базата, но и по пътищата заради постоянното движение на техника. Най-често ротациите се извършват с американски военни и техника от Румъния. На територията на България всичко това става с помощта на български военни полицаи.
Порасналият брой учения на база "Ново село" се отразява положително на хотели и ресторанти в Сливен и Ямбол. Особено в събота и неделя много групи американски военослужещи посещават двата града и с удоволствие харчат парите си в отворените заведения. Те ходят цивилни, но отдалеч си личи, че са военни от армията на САЩ. Всички са постригани, атлетични, гледат с интерес и, разбира се, говорят английски. В някои от по-елитните ресторанти на Сливен и Ямбол вече има специални менюта на английски, които са именно за гостите от американската армия. Хотелите също не могат да се оплачат. Огромното мнозинство от американски военни, разбира се, нощува в самата база, където условията са перфектни. Има обаче специалисти, които използват хотелите в Сливен и Ямбол за нощувки. Особено през летните месеци пък американските военни масово предпочитат да прекарват уикендите си на морето. От база "Ново село" до Бургас с кола разстоянието се взима за не повече от 40 минути. Търсени са и хотелите в Балкана, които са по-близко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай