Виетнамци пяха "Моя страна, моя България"

Ансамбъл "Капанци" омагьоса с народни хора държавници и посланици от 100 страни

Виетнамци пяха "Моя  страна, моя България" | StandartNews.com

Самодейци от малкото китно село Паламарца впечатлиха с български народни танци министри и дипломати във Виетнам. Ансамбъл за изворен фолклор "Капанци" при Народно читалище "Искра 1893" село Паламарца, община Попово, представи достойно България навръх 3 март във виетнамската столица Ханой, при честването на Фестивала на българската роза там. "Пазим тази дата дълбоко в сърцето си, тя е свещена! Тук, на другия край на света, групата от АИФ "Капанци" с танците си разказвахме за България! На 3 март 2017 г. в 10:00 ч. местно време в Ханой се откри Първият "Фестивал на българската роза и приятелството", като сме радостни, че откриването беше наша чест", разказаха пред "Стандарт" Юлияна Петрова и Валерий Василев от ансамбъла.
"Водещите обявиха началото на събитието и "Капанци" завладяха сърцата на влюбените в България виетнамци, висши държавни лица от правителството на Виетнам, посланници и представители на дипломатически мисии от над сто страни!", с вълнение споделиха те.
Интересното е, че по време на фестивала емблематични български песни като "Гроздано моме", "Моя страна, моя България" на Емил Димитров и песни на Паша Христова са били изпълнени от известни виетнамски певци.
Освен това всички гости - обикновени посетители, дипломати и министри, са били поведени от "Капанци" в българско право хоро към

търговското изложение на известни български фирми

-„Българска роза" АД, „Солвекс" ООД, „Димитър Маджаров" ЕООД, "Захарни заводи"-София и др.
Освен с невероятни танцови умения, с които е впечатлил гостите, ансамбълът може да се похвали и с друг успех. В третия ден на фестивала е проведен конкурсът "Кралица на розата", а короната на победителката е била връчена от 20-годишната студентка по икономика и танцьорка в ансамбъл "Капанци" Ренета Тодорова.
"Капанци" е създаден през 2007 г., като представя автентичен капански фолклор, както и музика, песни и танци от други области на България. Носител е на престижни награди от събори, фестивали и конкурси в България, Румъния , Македония , Сърбия, Турция, Чехия, Гърция и др.
"Сърдечното и топло посрещане, любовта към България и желанието за бъдещо сътрудничество бележат ярко участието ни в честването на Националния ни празник на хиляди километри от България", сподели за "Стандарт" Юлияна Петрова.

Посланикът ни във Виетнам Евгени Стойчев дори е изпратил благодарствено писмо на кмета

на община Попово, в което споделя, че е много доволен от представянето на българския ансамбъл. "Тяхното сърцато представяне, носещо заряда на непреходен български дух и традиции, допринесе за популяризиране на богатството на нашата култура и фолклор във Виетнам. Убеден съм, че артистичната им фолклорна изява успя да увлече виетнамската аудитория и спечели както любопитството, така и уважението към самобитна България", посочва посланик Стойчев.
По време на честванията дипломатът ни и помощник-министърът на външните работи на Виетнам - Ву Куанг Минх, подчертаха добрата основа на отношенията между София и Ханой и възможностите за тяхното бъдещо развитие, включително и чрез сътрудничеството в рамките на ЕС и АСЕАН. Възможностите за по-интензивни контакти между хората в областта на културния обмен и икономиката бяха акцент в изказването на зам.-кмета на Ханой Нгуен Зоан Тоан. Фестивалът привлече интереса на виетнамската общественост и даде възможност за популяризиране на българската роза и продуктите, произведени на основата на розово масло.

100 англичани
живеят в Паламарца

Село Паламарца става все по-известно, тъй като в последните години над 100 англичани са се заселили да живеят там и сякаш са го възродили. Там те дори вдигат традиционни български сватби. Селото ги омайва с красивата си природа и спокойствието, което предлага. Паламарца се намира на около 7 км северозападно от град Попово, като в миналото се е славело като едно от най-големите села в района. Жителите се гордеят с църковния храм "Свети Николай Чудотворец" - той оцелява след поражения от гръм на три пъти през почти 140-годишното си съществуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай