Уникални раннохристиянски стенописи бяха намерени в Рим

Уникални раннохристиянски стенописи бяха намерени в Рим | StandartNews.com

Благодарение на усилията на реставратори са отново видими скрити в продължение на векове фрагменти от стенописи в римските катакомби на Домицила, уникален паметник на раннохристиянската изкуството, съобщи Добротолюбие.

Италианските археолози откриха стенописите с помощта на много фин лазер.

"Когато започнахме работа, всички стени бяха напълно черни. Различни дължини на вълните и хроматична селекция ни помогнаха да се отървем от черното, без да навредим на изображенията. Доскоро тази техническа дейност беше невъзможно да се направи ", казва ръководителят на проекта Барбара Маццеи.

В центъра на тавана има стенописи, които изобразяват Господ Иисус Христос седнал на трон. От двете Му страни са представени или светите апостоли Петър и Павел или мъченици Нери и Ахил - римски военни, приели християнството.

Също така на арките има изображения на различни евангелски сцени. Реставраторите са намерили илюстрация на разказа  как Господ нахранил пет хиляди души с пет хляба и две риби. В стенописите намира място и цикъл, показващ как зърното се доставя с кораби от Египет до Рим и как хлябът се продава.

Реставраторите са открили и доказателства за мъж, който е бил в катакомбите на Домицила хиляда години след като са били изоставени и забравени. На една от стените има надпис «Bosio», направен с въглен. (Антонио Бозио е незаконен син на малтийския рицар Джовани Отоне Бозио, участник и хронист на Малта по време на отбраната при Великата обсада през 1565 г., когато на острова са се опитали да се настанят османците. Антонио е роден през 1575г. и е бил отгледан в Рим от чичо си Джакомо. Той приел момчето и подпомогнал образованието му. По това време в Рим възникнал интересът към християнската древност на града. И в 1578г. са били открити по-голямата част от катакомбите Джордани, с фрески и надписи на гръцки и латински език).

Изображенията, които са намерени сега  датират от около 360 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай