Учени изясниха ползата от закуската

Учени изясниха ползата от закуската | StandartNews.com

Учени от университета в Тел Авив констатираха, че пропускането на закуската може да предизвика затлъстяване, диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови болести, съобщи Лента.

Изследването обхванало 18 души с наднормено тегло, засегнати от диабет, и други 18 участници с нормално телесно тегло.

В един от дните в рамките на изследването участниците консумирали храна сутрин и на обяд, а в друг – само обядвали.

При това им били взети кръвни проби, за да се изясни концентрацията на определени протеини, а по съдържанието им да се установи активността на гени, свързани с храносмилането.

Освен това били определени нивата на глюкозата, инсулина, хормона глюкоподобен пептид-1 и ензима дипептидилпептидаза-4, който е замесен в регулирането на имунната система.

Експертите заключили, че приемането на храна на закуска предизвиква правилната експресия на гени, които трябва да се включат в даден период от денонощието.

Това на свой ред допринася за регулиране на телесното тегло, артериалното налягане, ендотелните функции и възпрепятства появата на атеросклероза както у здравите хора, така и у диабетиците.

У хората, които пропускат закуската, се повишило нивото на кръвната захар и се понижила чувствителността към инсулина в останалата част от денонощието. Те станали по-податливи към напълняване, макар да не преяждали.

Резулататите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай