Учени: Бирата е полезна за здравето

Учени: Бирата е полезна за здравето  | StandartNews.com

Умерената консумация на бира не само е част от балансирания начин на хранене, но може да има и позитивен ефект върху здравето. Това заключение направиха медици и учени от Холандия, Дания, Белгия, Германия, Великобритания, Румъния, Испания, Гърция, Италия, САЩ по време на 8-ия европейски симпозиум „Бира и здраве" (European Beer and Health Symposium), провел се в Брюксел на 20 април.

Симпозиумът в Брюксел събра над 130 участника от 15 европейски страни, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада, а за последните 10 години базата данни с научни изследвания върху бирата надхвърля 300 научни доклада.

„Проучванията ни показаха, че бирата има положително място в активния живот на съвременния европеец, ако се консумира в умерени количества. Проведените през последните години изследвания със 7447 пациенти за пореден път сочат, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания", заяви професор Рамон Еструх – автор на доклада „Бирата във фокуса на вниманието" и ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона.

Учените отбелязват, че резултатите от изследванията доказват, че има връзка между понижаването на риска от смъртоносни заболявания на лица в зряла възраст и разумната, умерена консумация на бира.

„Тазгодишните научни презентации и дебати представиха всеобхватна и откровена картина за влиянието на умерената консумация на бира върху здравословното състояние на хората", каза доцент д-р Корина-Орелия Зуграву, ръководител на Катедрата по хранене и диететика на Букурещкия медицински университет и председател на симпозиума.

Не за първи път специално внимание беше обърнато на хидратиращото действие на нискоалкохолните и безалкохолни бири, които са подходящи за всеки повод и консуматор. Темата за рехидратация с пиво и ползите специално от бирите с 0 до 2% алкохолно съдържание беше представена от американския професор д-р Роналд Магхан. Резултатите от провежданите вече 10 години изследвания от неговия екип показват, че безалкохолните и нискоалкохолни бири нямат диуретичен ефект, което ги прави особено подходящи за хидратация след спорт или тежки физически натоварвания.

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ) подчерта, че дебатите за отговорната консумация не са нови, а все по-голямата база данни от научни изследвания в тази сфера, включително от български учени, дават практическо отражение у нас. „Именно заради важността на умерената и разумна консумация на бира от края на 2016 г., членовете на СПБ доброволно предоставят информация за съставките, енергийната стойност и хранителните вещества в бирата, която произвеждат и дистрибутират на българския пазар", припомни Радомирова.

От СПБ напомнят, че годишно пазарът на бира в страната е 5,5 милиона хектолитра. След минералната вода и безалкохолните напитки, по честота на консумация пивото е най-предпочитаното от българите питие.

По данни на Световната здравна организация за България консумацията на алкохол, измерена в литри чист алкохол на глава от населението, e 11,4 литра. От това количество в страната 45% се падат на спиртните напитки, 39% на бирата и 17% - на виното. По консумация на бира изпреварваме страни като Великобритания и още сме далеч от държави като Германия, където пият средно по 107 литра на годишна база. До 1 литър бира за мъжете и 0,5 литра за жените дневно се счита за умерена консумация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай