Uber ще предлага и електрически скутери

Компанията на Дара Косровшахи се обединява с Lime заради новата услуга

Uber ще предлага и електрически скутери | StandartNews.com

Освен коли и велосипеди компанията Uber вече ще предлага и превоз с електрически скутери, които са много удобни за големите градове с тежък трафик и задръствания.

За целта Uber Technologies Inc. се обединява с фирмата за наем на електрически скутери Lime, инвестирайки в нея 335 млн. долара, пише investor.bg. Въпреки че подробностите за партньорството все още се финализират, е ясно, че Uber планира да популяризира Lime в мобилното си приложение и да сложи логото си на скутерите. Uber направи подобна стъпка със стартъп, наречен Jump Bikes, който дава под наем електрически велосипеди, преди да придобие бизнеса за повече от 100 млн. долара през април. Uber заяви, че все още планира да пусне собствено предложение за е-мотори в повече градове по света.

Съюзът Uber-Lime ще има последици за набиращата сили „война на скутерите". Откакто Lime бе основана преди 18 месеца, компанията от Сан Матео, Калифорния, набра 467 млн. долара. Базираната в Лос Анджелис компания Bird Rides Inc. има почти същия капитал. Тя е основана от Травис Вандерзанден, бивш мениджър на Uber. За разлика от ярката цветова схема на Lime и привлекателните ръководители, Bird използва по-тъмни тонове, а основателят му е спорна фигура. Инвеститорите наскоро оцениха едногодишната компания на Вандерзанден на 2 млрд. долара.
Lime заяви, че услугата x, която позволява на клиентите да наемат скутери, разпръснати из градовете, и да ги оставят на тротоара, за да може да ги наеме следващия клиент, е на разположение на повече от 70 пазара в САЩ и Европа. Новият капитал ще отиде за закупуване на десетки хиляди леки електрически скутери.

Те се произвеждат в Китай и това създава вероятност за повишаване на тяхната цена, тъй като САЩ добавиха скутерите към списъка с потенциални мита за стоки от Китай.

Uber вече подаде заявление в Сан Франциско, за да представи своя собствена скутер услуга. Анализатори пък видяха риск тази поява на по-евтини видове транспорт да подкопаят основната дейност на Uber за предоставяне на превоз с коли. "Като компания вече имаме опит със самоканибализацията", казва Рейчъл Холт, бивш ръководител на бизнеса на Uber в Северна Америка, която сега води усилията за пускане на услуга със скутери и моторни велосипеди заедно с партньорства за обществен транспорт. Тя каза, че Uber е подбила първоначалния си бизнес с по-евтина услуга.
След поемането на длъжността главен изпълнителен директор на Uber през миналата година Дара Косровшахи формулира стратегия, която ще направи приложението на компанията централно място за всички видове градски транспорт. Това включва обществен транспорт, коли под наем, скутери и велосипеди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай