Рапърът Стормзи издуха Ед Шийрън за музикалните награди БРИТ в Лондон

Рапърът Стормзи издуха Ед Шийрън за музикалните награди БРИТ в Лондон | StandartNews.com

Хип-хоп музикантът Стормзи и изгряващата звезда Дуа Липа станаха големите победители на тазгодишните британски музикални награди БРИТ, които се проведоха в сряда в концертната зала О2 в Лондон.

Рапърът от Източен Лондон успя да грабне призовете и в двете категории, в които беше номиниран - Най-добър британски солов изпълнител и Най-добър британски албум, оставяйки спрягания предварително за сигурен победител Ед Шийрън с празни ръце.

"Майка ми и цялото ми семейство са тук, направихме го!", каза развълнувано той в речта си на сцената на O2, докато взимаше втората си статуетка за вечерта.

Въпреки радостта от успеха си обаче, Стормзи, чието име е Майкъл Ебинейзър Куаджо Омари Овуо, не пропусна да отправи публично критиките си към министър-председателя на страната Тереза Мей и в. "Дейли мейл" заради пожара в "Гренфел Тауър", който миналата година отне живота на 71 души.

"Ей, Тереза Мей, къде отидоха парите за "Гренфел"? Какво? Мислеше, че просто ще забравим ли?", попита гневно лондончанинът, закривайки с изпълнението си церемонията.

Междувременно изгряващата британска звезда Дуа Липа също като Стормзи успя да се пребори за 2 от статуетките (за Най-добра британска солова изпълнителка и Изгряващ артист). За разлика от рапъра, обаче, Дуа загуби във всичките останали категории, в които беше номинирана.

Сред останалите британски музиканти, които отнесоха вкъщи някои от останалите призове бяха завърналата се на сцената банда "Горилаз" (за Най-добра британска група), Rag'n'Bone Man (за Най-добър британски сингъл - Skin) и Хари Стайлс (за Най-добър видеоклип).

От номинираните чуждестранни музикални артисти пък, лауреати станаха Кендрик Ламар, Лорд и „Фу Файтърс".

Един от най-запомнящите се моменти по време на церемонията по връчването на наградите безспорно бе специалното посвещение на бившия вокалист на "Оейзис" Лиъм Галахър, който почете с изпълнението си жертвите от терористичната атака в Манчестър миналата година.

Това стана само една седмица, след като заяви в интервю пред в. "Гардиън", че организаторите на БРИТ "могат да си го нач*кат, ако смятат, че той ще отиде и ще пляска на някой пълен идиот на сцената".

Явно обаче Лиъм, чието его живее свой собствен живот, е преглътнал възгледите си предвид факта, че става дума за жители от родния му град.

За да почете загиналите си съграждани от кървавия атентат Лиъм (името му е Уилям Джон Пол Галахър) избра да изпее акустична версия на песента Live Forerver, която написва заедно с брат си Ноел през 2005 година. Текстът, изразяващ жаждата за живот, а не за смърт се оказа идеален за този специален момент на наградите, който беляза и кулминацията на вечерта в концертната зала О2 в Лондон.

"Сега не е моментът да плачем, сега е моментът да разберем защо" се оказа най-подходящата възможна забележка, дори и с политическия си привкус.

Чрез песента иначе скандалният Галахър показа на народа си, че хората, загубили живота си в Манчестър, ще живеят вечно умовете на онези, които ги познават.

Изпълнението му се подготвяше тайно в продължение на седмици, като на сцената трябваше да се качи певицата Ариана Гранде, на чийто концерт всъщност се случи трагедията, довела до смъртта на 22 души, предимно деца.

По-малко от ден преди церемонията обаче изненадата беше развалена, а организаторите изпаднаха в паника, когато Гранде обяви, че има забрана от лекаря си да пътува заради тежко здравословно състояние.

"Когато обаждането дойде... настъпи грандиозен хаос", издаде по-късно източник от организаторския екип за "Дейли мейл".

За тяхно щастие, обаче, иначе непредвидимият и вироглав Галахър даде съгласието си да застане на мястото на изпълнителката броени часове преди началото на събитието и се представи изненадващо...нескандално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай