Пускат марка с Карл Джераси

Пускат марка с Карл Джераси | StandartNews.com

Първата българска пощенска марка, посветена на енциклопедичната личност Карл Джераси, беше валидирана днес. Печатът за пускане в употреба бе поставен от зам.-министъра на транспорта Димитър Геновски, зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова и сина на световноизвестния учен – Дейл Джераси.

„От днес, неговият образ ще обиколи света като част от писмата между хората и това е най-голямото признание за един гражданин на света, който е с български произход". Това заяви по време на церемонията зам.-министър Геновски. Той подчерта, че Карл Джераси принадлежи на два свята – на науката и на изкуството. Като учен, той стана жива легенда още в разцвета на своята кариера. Димитър Геновски каза още, че Карл Джераси е запомнен с най-различни проявления на своя интелект – химик, писател, меценат на изкуствата.

Пощенската марка, изобразява личността на Карл Джераси по един артистичен начин. Образът е изграден в стила поп-арт от епохата на 70-те години. Художникът Георги Павлов използва играта на цветовете, за да създаде контраст между ярката личност на Карл Джераси и строгата сериозност на неговите научни постижения.

По думите на зам.-министър Геновски, пощенската марка за Карл Джераси ще бъде любим експонат в колекциите на българските и световните филателисти. В родното маркоиздаване има само още една марка, посветена на световно известен творец от български произход и това е Елиас Канети. Изданието за Карл Джераси е в тираж 11 000 броя. Художник на проекта е Георги Павлов.

Синът на световния учен – Дейл Джераси, каза по време на церемонията, че неговият баща, по време на детството си в България, е започнал да колекционира пощенски марки. Тогава едва ли е предполагал, че неговият собствен образ, ще бъде на пощенска марка, добави той. В церемонията участва и българският театрал и служебен министър на културата Рашко Младенов, който лично е познавал Карл Джераси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай