Пращаме името си на Слънцето чрез НАСА

Пращаме името си на Слънцето чрез НАСА | StandartNews.com

НАСА подготвя нова мисия, която включва изпращане на сонда до Слънцето. Мисията ще има и една особеност - космическата агенция ще добави микрочип с имената на хора, които са се записали в нейната програма Hot Ticket, съобщава самата агенция. Сондата се казва Parker и това ще е първата човешка мисия, която цели да се доближи максимално до повърхността на Слънцето. Тъй като това е историческо събитие за астрономията, НАСА иска да го сподели с почитателите на тази наука. Тя е направила специален сайт, в който желаещите да изпратят името си до Слънцето могат да се запишат. Нужни са име и имейл адрес за потвърждение. Записалите се получават и символичен виртуален сертификат, който могат да си запазят за спомен. Срокът за записване е до 27-ми април т.г. Самата сонда ще отлети към Слънцето на 31-ви юли т.г.

След това тя ще прекара няколко години в орбита между Венера и Слънцето, като ще навлиза все по-навътре в атмосферата на звездата. Така Parker ще даде най-близкият поглед на човечеството върху звезда досега. НАСА изчислява, че Parker, която ще е с приблизителните размери на малък автомобил, ще се доближи до 6.4 млн. км. от повърхността на Слънцето - повече от 7 пъти по-близо от които и да е друг човешки апарат досега.

През това време сондата ще е подложена на екстремни температури и слънчева радиация. Температурата ще достигне до близо 1377 градуса по Целзий, като сондата ще е защитавана от дебел 11.43 см. щит. Parker ще събере много информация за Слънцето. Една от основните задачи за мисията ще бъде да изучи движението на енергията и топлината в короната на Слънцето. Слънчевият вятър също ще бъде анализиран.

Очакванията на учените към Parker са огромни. Мисията ще е историческа и затова НАСА я споделя с възможно най-много хора чрез символичното пращане на имената им в космоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай