08:00 ч.

13.04.18

2 мин.

0

1

0

Осем щастливи исторически събития, случили се на фаталния Петък 13-ти

от редактор |

Осем щастливи исторически събития, случили се на фаталния Петък 13-ти

За мнозина петък 13-ти е фатална дата, но има и такива, които вярват, че комбинацията от петия ден от седмицата и числото 13 носи щастие. Поне за тях самите.


И все пак исторически примери за щастливи събития, случили се именно на тази дата, не липсват. Ето и някои от тях:


1. Церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Атина


Тя се състоя на 13-ти август (петък) през 2004 г. Британският отбор спечели общо 30 медала на игрите, включително два златни за Кели Холмс в бяганията на 800 и 1500 метра.


2. Патентован е акордеонът


Това се е случило на 13 януари (петък) 1854 г.


3. Във Великобритания е основана първата нудистка колония


Британците захвърлили всички дрехи след откриването на Клуба на Северен Девън в Метърел на 13-ти юни (петък) 1930. Нудистката колония е основана от Катрин и Едуард Хемингуей, братовчед на известния писател Ърнест Хемингуей.


4. Открит е надписът Холивуд


Надписът, който първоначално е бил HOLLYWOODLAND, е показан в петък, 13-ти юли 1923 г. Той е поставен, за да рекламира жилищното строителство, но бързо се превръща в една от най-големите туристически атракции в света.


5. Бенджамин Франклин произнася една от прочутите си фрази


"В този свят нищо не е сигурно освен смъртта и данъците". Думите били написани от един от бащите основатели на Америка в писмо до Жан-Батист Льорой на 13-ти ноември 1789 г. Те продължават да са валидни и днес и вероятно винаги ще бъдат.


6. На 13 януари 1128 г. папа Хонорий II издава декрет, с който обявява рицарите тамплиери за божия армия.


7. На същата дата през 1610 г. Галилео Галилей открива Калисто - четвъртия спътник на Юпитер.


8. Отново на 13 януари, но през 1942 г. Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, известен като Соевия автомобил.


Плюс един всеизвестен факт - след петък, било то и 13-ти, идва събота


След всеки петък 13-ти, идва събота 14-ти, а това означава само едно – уикендът е близо. Така че защо да не забравим за датите, да захвърлим всички тези суеверия...


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:52 · 13.04.2018
С тази статия буквално счупихте тъпомера.....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент