Нови разкрития за извънземен камък, открит в Египет

Нови разкрития за извънземен камък, открит в Египет | StandartNews.com

Камък, намерен в Египет преди 20 години, се оказа не само извънземен, но и образуван извън Слънчевата система, съобщи в. "Индипендънт".

Учени от университета Витватерсранд установиха, че камъкът съдържа екзотични микроминерали, които са по-стари от Слънцето, Земята и всички планети в Слънчевата система.

През 2013 г. беше установено, че камъкът Хипатия не е със земен произход. Две години по-късно учените потвърдиха, че не е дошъл на Земята като част от известен метеор или комета. Сега се оказа, че е още по-странен.

Вътрешната структура на скалата е като кекс с плодове, който се е напукал и начупил, каза проф. Ян Крамърс. Разглеждайки различните "плодчета" в него, учените се опитват да разберат как се е образувал и откъде е дошъл.

Обикновено в такива "пришълци" има малко въглерод и много силиций. Камъкът Хипатия обаче е изграден по точно обратния начин. Освен това съставните материали изглежда са образувани във времето преди появата на Слънцето.

"Това, което знаем, е че Хипатия е образуван в студена среда, вероятно при температури под тази на течния азот на Земята (минус 196 градуса целзий). В Слънчевата система това би било по-далече от астероидния пояс между Марс и Юпитер, откъдето идват повечето метеорити.

Кометите идват главно от пояса на Койпер, зад орбитата на Нептун. Някои идват и от облака на Оорт, който е още по-далече. Знаем много малко за химичния състав на обектите в този район. Така че искаме да научим откъде е дошъл камъкът Хипатия" - каза проф. Крамърс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай