Не яжте сладко и мазно при магнитни бури

Най-мощното за тази година слънчево изригване достигна Земята

Не яжте сладко и мазно при магнитни бури | StandartNews.com

Мощна слънчева буря достигна до Земята вчера и може да доведе до спиране на работата на спътниците и на тока, както и да предизвика ярко северно сияние. Учените смятат, че подобни явления се отразяват на физическото и психическото ни здраве.

Започналата вчера слънчева буря съвпада с формирането на "пролуки" в магнитното поле на Земята, които се образуват около пролетното равноденствие на 20 март и есенното на 23 септември всяка година. Те отслабват естествената защита на планетата ни срещу космически частици и могат да оставят пътническите самолети и GPS-системите изложени на опасното явление, съобщи вестник "Дейли мейл". Ще бъдат засегнати части от Шотландия и Северна Англия, както и северните райони на САЩ, включително щатите Мичиган и Мейн. "Геомагнитна буря се очаква на 14 и 15 март 2018 г. Северното сияние може да се наблюдава от високите географски ширини", написа преди ден в свое изявление НАСА. Агенцията е забелязала слънчево изригване, придружено с изхвърляне на слънчева плазма в междупланетното пространство, в началото на миналата седмица. Частиците, които е изхвърлило Слънцето по време на изригванията на 6 и 7 март, могат да причинят "слаби колебания в електричеството" и "незначително въздействие върху работата на спътниците, добавя Националното управление за океански и атмосферни изследвания. Според НАСА първото от двете изригвания е било най-голямото за годината досега.

Все повече учени са убедени, че слънцето може да повлияе на психическото и физическото ни здраве. Магнитните бури могат да повлияят на настроенията, емоциите и поведенческите модели на човешкото поведение. Пиковете на геомагнитната активност се свързват с повишена тревожност и други психически проблеми. Магнитните бури влияят негативно върху съня, апетита, концентрацията. Недоспиването, разсеяността, забавените реакции, умората и липсата на достатъчно енергия пък увеличават риска от ПТП-та (проучване от 50-те години на XX век, направено от Рейнхолд Рейтер и Карл Вернер, които взимат предвид 100 хил. автомобилни катастрофи и установяват, че има ръст на произшествията по време на магнитни бури).

Магнитните бури нарушават не само кръвообръщенеито, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания - промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци. Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните.

Слънчевите изригвания влияят на биологичния ни часовник, тъй като епифизната жлеза в мозъка се влияе от електромагнитната дейност.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия. Влиянието им се сравнява с ефекта от силно физическо натоварване, което се понася сравнително добре от здравите хора, но не толкова лесно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Възрастните хора са особено чувствителни към слънчевите изригвания. Младите хора усещат по-слабо влиянието на магнитните бури. По време на магнитни бури се потиска произвеждането на хормона мелатонин, важен за адаптацията на организма към външни влияния. Възможни са и болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване, втрисане. По време на магнитни бури нивото на холестерол в кръвта се повишава и е добре да се избягват мазните и сладки храни. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и приемайте достатъчно течности. Движете се повече и спортувайте, но избягвайте прекалена физическа активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай