НАСА откри осма екзопланета в система, подобна на Слънчевата

НАСА откри осма екзопланета в система, подобна на Слънчевата | StandartNews.com

НАСА откри нова осма екзопланета в системата на звездата Кеплер-90, която по брой съответства на нашата Слънчева система, предадоха световните агенции.

Още по-удивителен е фактът, че машини, а не хора, са автори на откритието. Директорът на астрофизическия отдел на НАСА Пол Херц посочи, че откриването на осмата екзопланета, орбитираща около звездата Кеплер 90, е станало възможно при обработка на получените данни от орбиталния телескоп "Кеплер" с използването на компютри с елементи на изкуствен интелект. Осмата екзопланета е скръстена Кеплер-90i.

Звездата "Кеплер-90" се намира на разстояние от 25 светлинни години от Слънчевата система. Тя принадлежи към клас G и е по-гореща от Слънцето.

И новооткритата Кеплер-90i е третата поред след своята звезда, досущ като Земята. Но тя кръжи много по-близко до своето слънце и една година при нея трае само 14 дни. Температурата на повърхността на Кеплер-90i е от 427 градуса по Целзий. Планетата е част от единствената система от осем планети, открита досега.

Компанията „Гугъл" е използвала данните, получени от телескопа Кеплер, за да разработи програма, основана на машинното самообучение на компютрите. Те се фокусираха върху много слаби планетарни сигнали, които биха отнели години на хората, за да ги анализират. С откритието на Кеплер-90i се осъществява световна премиера, при която за пръв път машини ни разкриват нови светове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай