Козите предпочитат щастливите и усмихнати хора

Козите предпочитат щастливите и усмихнати хора | StandartNews.com

Козите могат да различават различни човешки изражения и предпочитат усмихнатите лица пред разгневените физиономии. Това показва ново британско изследване, цитирано от Франс прес.

"Ние знаехме вече, че козите са много внимателни към езика на човешкото тяло, но не знаехме как те реагират на някои изражения като гняв или щастие", казва Кристиан Норот. Той е един от авторите на изследването.

"За първи път показваме, че козите са не само способни да различават тези изражения, но също така и, че те предпочитат да си имат вземане-даване с хора със щастливи лица", допълва биологът, който е работил допреди две години в Университета "Кралица Мери" в Лондон.

Кучетата знаят много добре да разпознават израженията на човешкото лице. Неотдавна изследователи доказаха, че конете също могат да декодират израженията на хората и да си спомнят за тях.

Но тези два вида са били опитомени, за да сътрудничат с хората в различен контекст като лов, защита, преместване, се казва в изследването. Разпознаването на човешките изражения при тях е вероятно продукт на адаптиране на двата вида към този контекст на сътрудничество.

Що се касае до козите, те са опитомени само, за да осигуряват някои продукти за човека. Усилията на селекционния процес са касаели размера, възпроизвеждането и добива на мляко, се посочва в изследването.

Екипът от учените, извършил изследването, е наблюдавал поведението на 20 кози, обитаващи приюта за кози Бътъркъпс в Кент във Великобритания.

Козите трябвало да наблюдават човешки изражения - тези на жена, а после тези на мъж. На козите били показвани чернобели снимки на една и съща личност, но с различни изражения - първо радостно, а после ядосано.

Козите ясно показали, че предпочитат да си имат работа с радостното лице. Реакцията им не била обусловена от пола на човека.

По време на експеримента козите прекарали средно 50 процента повече време в гледане на снимката на усмихнатото лице, вместо тази на намръщеното лице, разказва британският изследовател.

"Това изследване има важно значение за начина, по който ние се отнасяме към животните от фермата и към други видове, защото способността на животните да долавят човешките емоции може да бъде по-разпространена, отколкото си мислим", допълва Алън МакЕлиът, от университета "Кралица Мери" в Лондон, който е ръководил изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай