Кои обичаи спазиха и кои традиции погазиха Уилям и Кейт при кръщенето на третото си дете

Кои обичаи спазиха и кои традиции погазиха Уилям и Кейт при кръщенето на третото си дете | StandartNews.com

Кръщенето на най-малкия син на принц Уилям и херцогиня Катрин се състоя на вчера, 9 юли, в двореца Сейнт Джеймс в Лондон.

Гордите родители показаха третото си дете на британските поданици за втори път след раждането, превозвайки го с ретро количка, собственост на фамилията от десетки години.

Принц Луи Артър Чарлз се роди на 23 април в частното крило "Линдо" на болница „Сейнт Мери", където са родени и другите две деца на Уилям и Кейт - Джордж и Шарлот.

Негово кралско височество Луи Артър Чарлз е шести правнук на кралица Елизабет Втора и пети подред в наследяването на престола. За съжаление, обаче на днешната церемония не присъстваха Нейно Величество и съпругът й. Според източници от Двореца липсата на 92-годишният монарх не се дължи на здравословни проблеми.

Послучай големия ден за невръстния принц ви припомняме няколко любопитни и малко известни факта от кръщенетата на големия му брат Джордж и голямата му сестра Шарлот.

Кръщенето на принц Джордж през октомври 2013-та:

Принц Уилям и съпругата му Катрин нарушиха столетна кралска традиция при кръщенето на най-големия си син и бъдещ крал на Великобритания. Те избраха седмина свои близки приятели за кръстници, вместо изтъкнати членове на аристократични фамилии. Това бе прецедент за британската монархия.

На церемонията по кръщаването на третия престолонаследник в параклиса на двореца Сейнт Джеймс присъстваха и прабаба му, кралица Елизабет Втора, принц Чарлз, принц Хари и някои от братовчедите му.

Любопитна подробност е, че гостите на кръщенето бяха приети в кралската резиденция Кларънс хаус, където получиха по парче от сватбената торта на Уилям и Кейт, състояла се през 2011 година.

Още един детайл беляза кръщенето на принц Джордж, акцентирайки на бъдещата му роля на крал на страната. За повода на 8 октомври 2013 г. Кралският монетен двор на Великобритания пусна в продажба серия от монети, посветени на събитието.

Знаковите монети с номинал от 5 британски лири са изработени от злато и сребро, украсени със свирещ на арфа херувим, заобиколен с венец от лилии. На всяка монета е гравиран и девизът на британската монархия от времето на крал Хенри V– Dieuetmondroit.

Кръщенето на принцеса Шарлот през юли 2015-та:

Второто дете на принц Уилям и съпругата му прие християнската вяра в църквата "Света Мария Магдалена" в Сандрингам, Източна Англия. Това е параклисът, където традиционно кралското семейство се събира за коледната служба. Освен това в същата църква през 1961 година е била кръстена покойната майка на принц Уилям - принцеса Даяна.

Принцеса Шарлот бе кръстена от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби с вода, донесена от р. Йордан, където според Библията е бил кръстен и самият Исус Христос. Същата вода е била използвана и при кръщаването на принц Джордж. Святата течност е част от традиционните съставки за всички кралски кръщенета от стотици години насам, като началото е дадено на церемония в чест на крал Ричард I.

Големият позлатен съд, в който се сипва водата и се извършва пречистването на бебето, е един и същ за всички членове на семейството от 178 години насам. Дизайнът му е създаден от принц Албърт през 1840 г. Съдът е искрящ и изключително красив с окраски под формата на листа, а в основата има два ангела. Той е част от скъпоценната колекция на кралица Елизабет II.

Кръстниците са дъщерята на Уилям и Кейт са петима и отново са избрани по приятелска линия в разрез с обичая.

Интересна подробност е, че Шарлот бе доведена от майка си в бебешка количка, която навремето е била използвана от кралица Елизабет Втора при отглеждането на двама от синовете й - принц Андрю и принц Едуард.

Пречистването на принц Луи - 9 юли 2018-та:

Вчерашната церемония бе в изключително тесен кръг. Сред присъстващите бяха дядото на бебето, принц Чарлз, и съпругата му Камила, чичото на Луи, принц Хари и съпругата му Меган, както и семейството на Кейт Мидълтън – съпругата на принц Уилям и майка на Луи.

Кръстници на петия по ред в наследяването на трона също са избрани по приятелска линия. Те са общо шестима души. Сред тях са близкият приятел на принц Уилям Никълъс ван Кътсъм и братовчедката на Кейт Луси Мидълтън.

Малкият Луи бе облечен в ушитата през 2004 г. детска роба за кръщенета, която е носена от неговите брат и сестра.

Нека отдадем значимото и на майката на малките християнчета. Кейт Мидълтън показа изключителен стил, както днес, така и по време на кръщенетата на по-големите си деца.

През 2011-та, за големия ден на първородния си син принц Джордж тя бе въплътила във визията си цялостната представа за кралска елегантност. Кейт бе подбрала нежна рокля в цвят слонова кост с каскаден детайл в предната част, допълваща се от шапка в същия цвят. Роклята бе на любимата й модна къща Alexander McQueen.

Невръстният престолонаследник също бе облечен специално за събитието. Одеждата, с която принц Джордж бе кръстен, е реплика на легендарната дреха, с която са кръстени над 60 кралски особи от 1841 до 2004г., включително и баща му, принц Уилям. Малко известен факт е, че копието от 2004 г. е дело на една от шивачките на кралица Анджела Кели. Оригиналът за последен път е облечен от лейди Луиз Уиндзор през 2004 г.

Две години по-късно при кръщенето на дъщеря си Кейт Мидълтън бе облечена изцяло в бяло. Херцогинята отново бе заложила на тоалет на Александър Маккуин, но този път в съчетание с елегантна шапка на Джейн Тейлър.

На паметния ден малката принцеса Шарлот пък бе облечена по същия начин, както брат си през 2013 година. По традиция, независеща от пола на детето, Шарлот носеше копие на кръщелна рокля, изработена от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория.

Двегодишният тогава принц Джордж бе облечен почти по същия начин, както баща му Уилям при първата си среща с новородения Хари. На събитието, посветено на сестричката му, бъдещият престолонаследник носеше къси червени панталонки, бяла блуза с червени шевици, черни обивки и бели чорапки.

На вчерашната церемония Кейт Мидълтън спази традицията си, залагайки на тоалет на Александър Маккуин. Херцогинята бе изцяло в бяло, както при кръщенетата на двете си по-големи деца.

Роклята й бе с 3/4 буфан ръкав и V-образно деколте в съчетание с шапка с флорални елементи на любимката й Джейн Тейлър. Косата на Кейт бе прибрана на нисък кок. Интересен елемент от визията й бе масивна тиара, решена в млечно бяло с изкрящи детайли. Аксесоарът е типичен за епохата на Тюдорите, предшественици на кралица Елизабет Втора, както и на невръстния й правнук, Луи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай