Как да обиколим Европа само за няколко часа?

Как да обиколим Европа само за няколко часа? | StandartNews.com

Цял континент като на длан - това приключение предлага паркът „Мини Европа" в Брюксел. Срещу по-малко от 13 евро и няколко часова разходка човек може да разгледа над 350 популярни забележителности от Европа.

Уникалният парк на практика е един вълнуващ и нагледен урок по география. Идеята се заражда преди близо 30 години - първата миниатюра се появява още през 1989 г. А с разширяването на Европейския съюз ( ЕС) през годините броят на макетите, всички изработени в мащаб 1:25, смело нараства.

„Малката Европа" е разположена в подножието на Атомиума - гигантският модел на молекулата на желязото, проектирана от белгийски инженер за Световното изложение през 1958 г.

Изборът кои забележителни архитектурни паметници на страните да бъдат представени се прави от местни експерти на изкуството. При избора си екипите се ръководят от няколко фактора. Моделите трябва да представят археологическа забележителност от съответната страна, да се отличават национално, но и да изразяват нещо европейско.

Така Великобритания е представена със сградата на парламента и 4-метров модел на Биг Бен в Лондон, Германия пък показва падането на Берлинската стена.

За своя визитка Полша е избрала корабостроителницата в Гданск с паметника на Солидарността, Испания - минимодел на Плаза дел Торо - арената за корида.

Изборът на Италия е наклонената кула в Пиза, както и модел на част от Венеция. Швеция пък показва старото кметство на Стокхолм.

В парка, разбира се, може да се види и България. Страната ни първоначално предложила да бъде направен макет на храм-паметник „Свети Александър Невски".

Белгийска комисия експерти обаче преценила, че моделът е по-скоро в руски стил, затова изборът паднал върху миниатюра на Рилския манастир.

Любопитно е, че символът на България, открит официално през май 2008 г. от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов, е първият православен храм в колекцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай