Хитове от Фейсбук отиват при "Излел е Делю хайдутин" в Космоса

Хитове от Фейсбук отиват при "Излел е Делю хайдутин" в Космоса | StandartNews.com

Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще лети в космоса. То ще се присъедини към песента на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин".

Американската космическа агенция НАСА започна да събира от 1 август цитати на потребителите в социалните мрежи, за да телепортира най-доброто от тях на една от сондите от мисията „Вояджър", която през септември ще отпразнува 40 години успешна работа в космоса. Потребителите трябва да публикуват своите съобщения в социалните мрежи с хаштаг #MessageToVoyager до 15 август.

Най-доброто изказване ще бъде избрано от екип учени с помощта на гласуване, което ще се проведе от 23 до 29 август. На 5 септември съобщението ще бъде качено на златната плоча на „Вояджър-1".

„Нашата планета може да изчезне, но „Вояджър" още дълго време ще пътешества в космоса и нашата галактика. Какви са вашите добри пожелания за нашия междузвезден посланик?", заяви мениджърът на мисията Сюзи Дод. Мисията „Вояджър", включваща две сонди близнаци „Вояджър-1" и „Вояджър-2", бе изпратена в космоса през септември 1977 г. В момента те са космическите апарати, намиращи се най-далеч от Земята – или на границата на Слънчевата система и вече са я напуснали, или са близо да напуснат хелиосферата.

Главната цел на програмата е била изучаването на планетите гиганти от Слънчевата система. „Вояджър-1" е изследвал Юпитер и Сатурн, а „Вояджър-2" - Уран и Нептун. Въпреки че апаратите са вече на 40 години, те продължават да проучват най-отдалечените кътчета на нашата система, разкривайки тайните на химическия състав и физическите свойства на космическото пространство.

На борда на тези апарати се намира прочутата златна плоча със записи на звуци от Земята. На нея е качена песента на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай