Българският дизайнер Светослав Колчагов работи за най-големите имена в модата

Българският дизайнер Светослав Колчагов работи за най-големите имена в модата | StandartNews.com

Един от най-успешните ни дизайнери – Светослав Колчагов, вече намира признание и в чужбина.

Няма жена почитателка на известния сериал „Сексът и градът", която да не завижда на Кари Брадшоу за сватбената ѝ рокля. Малко хора знаят обаче, че екстравагантната булчинска рокля в цвят шампанско и с марка „Вивиан Уестууд" всъщност е дело на Светослав Колчагов. По това време той работи за червенокосата британка, а срещата със Сара Джесика Паркър няма да забрави никога.

„Винаги, или поне в началото, има една стресова ситуация, защото когато мислим за тези звезди, има един страх, че те са съвсем на друго равнище, ние ги поставяме на пиедестал. Но в момента, в който ги срещнеш, осъзнаваш, че са едни нормални хора като нас. Тя беше невероятно мила и добра и всичко, което аз не съм очаквал. Честно казано, от филма аз имах чувството, че тя ще е инат, арогантна, но всички тези представи се разбиха за секунда", разкри Светослав.

„Миналия месец се навършиха 10 години от създаването на роклята и в момента е изложена в магазина на Вивиан Уестууд в Ню Йорк, което естествено ме прави горд", допълни той.

Вече 17 години Колчагов живее и работи в Лондон. Там започва и кариерата си на дизайнер. Работи за Алекзандър Макуин, Вивиан Уестууд, Бърбъри и Том Форд. Той никога не е учил мода. Работата за Вивиан Уестууд започва благодарение на препоръките на своя колежка. Оказва се, че самата Вивиан също няма модно образование.

„Мисля, че всъщност в работата ми с Вивиан Уестууд това беше моето предимство пред всички останали. Не е тайна, че самата Вивиан няма модно образование, тя беше просто учителка по литература, преди да започне да се занимава с мода. Начинът, по който тя работи, е уникален. Аз никъде не съм се сблъсквал с техниките, с които тя работи. Това ни сближи, понеже и двамата мислим по съвсем различен начин от това в университета", смята Светослав.

Казва, че най-голямо вдъхновение получава от жените, и не иска да прави дрехи за мъже.

„Като личност най-голямото ми вдъхновение е Кейт Бланшет – изключителна жена, с излъчване. Имах удоволствието да работя 3 пъти с нея, докато бях при Вивиан Уестууд и това е жената, която ми е направила най-голямо впечатление. Разбира се, другата, която бих казал, е Сара Джесика Паркър. Просто излъчването, тази аура, която те притежават, е нещо много рядко", категоричен е Светослав.

От няколко години той има своя марка рокли, които покоряват световните модни подиуми. Неговите шедьоври носят Дани Миноуг, Бионсе, Кейти Прайс, Дженифър Анистън. В момента Колчагов се готви за седмицата на модата в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай