Загадката OneRepublic

 Загадката OneRepublic | StandartNews.com

Вчера, на 2 юни, се навършиха 2 години от първия концерт на американската поп-рок група OneRepublic у нас. През 2015 те зарадваха българските си фенове с невероятно шоу в столичната зала "Арена Армеец". През октомври миналата година те издадоха и четвъртия си албум Oh My My, а в края на април пуснаха и нов сингъл - No Vacancy. В последните години всяка тяхна песен се превръща в хит и групата събира все повече почитатели. И въпреки че са на върха на класациите и са обичани из цял свят, има нещо специално в тях - сякаш липсва надменното поведение "Аз съм звезда от Холивуд", което се усети и на концерта в София. България традиционно не е любима дестинация за по-комерсиални и актуални групи, които са в разцвета на кариерата си, но София беше важна спирка в турнето им Native. Освен това скандални истории за момчетата от бандата почти липсват, информацията за тях дори в клюкарските сайтове е свързана основно с музиката им. Ето и някои любопитни истории за талантливите OneRepublic и по-специално за вокалиста Райън Тедър.

Сърцебиене в мелодията на Feel Again

В един от най-големите хитове на групата - Feel Again, може да се чуе звукът от ударите на сърцето на деца от Гватемала и Малави. OneRepublic, съвместно с благотворителната организация Save The Children, правят кампанията Every Beat Matters, която цели да се предотврати смъртта на деца - болни, но не неизлечимо; на деца, които могат да бъдат спасени, ако им се обърне внимание и се намерят достъчно средства за лечение. От групата казват, че песента е оптимистична, заглавието Feel Again ("Отново чувствам") го подсказва. Текстът е посветен на хора, които са се справили с някаква тежка битка и са способни отново да се чувстват добре, дори след трудната борба. Според членовете на бандата, песента е завладяваща, точно защото са включени звуците от сърцебиенето на деца. По този начин сякаш гласът на децата може да бъде чут по цял свят, така те отправят послание към всички - "Нека да поправим това".

Тедър е от фамилия на
пастори и мисионери

Вокалистът на групата Райън Тедър, който е и най-популярен сред феновете, не е типичната американска звезда, която по-често се свърза с наркотици, проблеми с алкохола, скандали, любовни афери. Вероятно това се дължи на средата, в която е отгледан Райън. Роден е в Тълса, Оклахома през 1979 г. Расте в семейство на мисионери и пастори, като дете е прекарвал много време в християнска църква. Родителите му са силно вярващи, баща му също се занимава с музика, а майка му е учителка. Един от дядовците му пък е свещеник, като Райън написва специално за него песента Preacher ("Свещеник"). Певецът сам казва, че мъдростта, подкрепата и любовта на дядо му са го вдъховявали като е бил малък и са му помагали много в трудни моменти в детството му. Райън така и не казва кои точно са били тези трудни моменти, но се твърди, че се има предвид развода на родителите му, когато той е само на 5 години. В текста на песента дори има тази фраза - "Бях само на 5 години...". Един от най-важните уроци, които вокалистът е научил от дядо си, е "Господ помага само на тези, които се научат да помагат сами на себе си", като това също е изпято в песента. На концерта у нас Райън Тедър не пропусна да отбележи, че Preacher e посветена на дядо му, а освен това каза, че е впечатлен от българските църкви, които е посетил в София. Друг член на групата - Зак Филкинс, пък преди е работил като модел.

Райън има страх от летене

Това може би е ад за всяка световна знаменитост - да имаш страх от летене със самолет. Райън Тедър неведнъж е признавал, че изпитва огромен ужас от летенето. Това обаче не е вродено, страхът се появява след инцидент, който музикантът преживява. Самолетът, в който той пътувал, едва не се разбил, но в последния момент пилотът успял да се приземи успешно. Говори се, че инцидентът е станал по време на полет над Русия през 2010. Но заради многобройните участия на групата в различни страни, пътуването със самолет няма как да се избегне. Вокалистът на OneRepublic прави и песен, посветена на страха му от летене - If I Lose Myself Tonight. По-интересното е, че след като тя излиза и групата започва да я изпълнява по концерти, Райън казва, че страхът му намалява, поне до известна степен.

Талант под прикритие

Райън Тедър е автор не само на най-големите хитове на OneRepublic, но и на любими парчета на много поп изпълнители. През последните 10 години той е написал и продуцирал едни от най-големите хитове на Адел, Бионсе, Лиона Люис, Ели Голдинг, Кели Кларксън, Адам Ламбърт, групата Maroon 5. Затова и често го наричат "Кралят на попа под прикритие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай