XXII век: Събират цифрови души в библиотеки

XXII век:  Събират цифрови души в библиотеки | StandartNews.com

В бъдеще ще оцелеят професиите, които залагат на общуването, опита и творчеството, твърди футурологът Митио Каку

 

Изкуствен интелект, биотехнологии и нанотехнологии ще формират облика на цивилизацията към XXII век. Това е виждането на физика и футуролога Митио Каку. По време на Международния икономически форум в Санкт Петербурт 2018 той очерта контурите на бъдещето, което още сега се подготвя в научните лаборатории по целия свят. Много неща от фантастичните романи, като телепатия и пътешествия до други планети, ще станат реалност.
Американският физик-теоретик с японски корени Митио Каку (Michio Kaku) е специалист по квантова механика, супергравитация, струнна теория на полето. През последните години активно се е занимавал с популяризация на науката чрез публични лекции, води предавания по телевизията и радиото. Неговите книги "Физика на невъзможното", "Физика на бъдещето" и "Бъдещето на разума" с прогнози за 30 и 100 г. напред са световни бестселъри.
Митио Каку предполага, че към 2100 г. пилотираните полети до Марс ще станат евтини и масови. Ще бъдат направени нови свръхзвукови самолети, съществено ще се увеличи продължителността на живота, ще се реши проблемът със запасите на енергия, ще заработи търговски термоядрен реактор.
Ученият вярва, че съществува паралелен свят и пътешествията със скорост, по-висока от тази на светлината, ще са възможни.

Ще забравим рака

През 1970 г. развитите страни започнаха да се борят с онкологичните заболявания. И макар че ракът още не е победен, технологиите, позволяващи неговото успешно лечение, са създадени. Например умна таблетка, представляваща чип с видеокамера. Преминавайки по хранопровода и стомаха, тя позволява да се направи изследване, което да "хване" евентуално заболяване в най-ранен стадий.
Още по-съвършено устройство са наноботите. Това са малки биосъвместими частици, които носят лекарства или инструменти, унищожаващи рака.
"Ако сега някой има ракови клетки в тялото си,той няма да знае, докато туморът не порасте", казва Каку.
За да се победи болестта, трябва да е възможно улавянето на ракови клетки в момента на зараждането им и унищожаването една след друга. За това са предназначени наноботите.
Съвсем скоро ще стане известна технологията, наречена "течна биопсия". С нейна помощ ще се изследват с онкомаркери кръвта и другите течности в човешкото тяло. Няма да е нужно да се ходи на лекар, за да се направи анализ - ще го правят умни тоалетни.
"В бъдеще ще забравим за рака, защото ще могат да го диагностицират на ниво клетка и веднага да го излекуват", казва футурологът.

Опасните роботи

Един от най-съвършените роботи в света - "Азимо", танцува и познава хората по лице. Разработчикът му твърди, че има ум на бръмбар. С времето ще се появят роботи с разум като на мишка, куче и накрая - през 2100 г. - на маймуна.
"Кучетата мислят, че ние също сме кучета, но по-силни, затова ни се подчиняват. Маймуните знаят, че ние сме други. Когато роботите разберат това, те ще станат опасни", предупреждава футурологът.
Той предлага да се монтира в робота чип-убиец, който да се задейства в случай, че машината обмисля да причини вреда на човека. Но това е временно решение, защото рано или късно машината ще се научи да неутрализира тази заплаха. Какво тогава са се направи?
"Това е задача за следващото поколение", отвръща Каку.
Той предпочита да не се воюва с роботите, а да се съжителства заедно. Ние сме изобретили екзоскелети и електронни протези, защо да не станем суперхора? За мнозина сега това изглежда неприемливо. Но през XXII век хората ще го възприемат иначе. Във всеки случай човечеството има още време за размишление.

Цифрово безсмъртие

Неотдавна учените успяха да предадат най-простите спомени от една мишка на друга чрез вграден в хипокампуса чип. Това изглежда добра перспектива за обмен не само на спомени, но и на чувства и емоции.
Интернет бъдещето, по думите на Митио Каку,
ще се превърне в "мозъкнет" и ще промени индустрията за развлечения. Както в средата на миналия век звуковото кино смени нямото, така и в края на XXI столетие човечеството
ще гледа кино, предаващо чувства и емоции.
В своята прогноза Каку се основава на
проекта "Свързване", насочен на пълна цифровизация на мозъка и невроннните връзки. Предполага се, че той ще бъде завършен в края на века.
Учените винаги са отричали наличието на душа, те предполагат, че мозъкът - това са невроните, но "Свързване" промени тази парадигма. Пълната цифровизация на мозъка позволява реконструирането на човека след смъртта. Имайки карта на мозъка и събирайки информация, оставена във виртуарната реалност /социални мрежи, email, онлайн-покупки и т. н./, компютърът ще възроди личността на човека и ще я имплантира в робота. По такъв начин всеки ще може да общува с умрелия си роднина или приятел.
Ще се създадат библиотеки на цифрови човешки души и образи на велики хора, където ще имаме възможност да общуваме с Наполеон, Чърчил или Айнщайн.
"Цифровата душа може да се отправи далече в космоса. За секунда тя ще се окаже на Луната, за 20 минути - на Марс, а за час - на Плутон", дава пример Каку.
По думите му, душите на хората ще пътешестват със скоростта на светлината без ракета. Чистото съзнание ще започне да владее Вселената. Ученият вярва, че извънземните именно така изследват Космоса.

Телекинеза и телепатия

Вече са създадени интерфейси, позволяващи на парализирани хора да общуват с околните. В очите на физика Стивън Хокинг бе монтиран инфрачервен датчик, който регистрира двищенията на неговата буза и поглед, помагайки му да набира текст на монитора.
Но учените се интересуват от нещо повече - възможността да се уловят и разшифроват електромагнитните сигнали на мозъка. Така ще могат да се прочетат отделните думи и образи.
В САЩ се заеха с разработката на екзоскелет, за да помогнат на войник инвалид. Напълно парализиран човек откри футболния шампионат в Бразилия през 2014 г., удряйки топката. Той управляваше екзоскелета със силата на мисълта си. Тази технология Митио Каку нарича радиотелепатия.
Ние можем с помощта на скенери да наблюдаваме работата на мозъка в реално време. Ние знаем къде каква област на мозъка се активизира, когато човек се влюби или мисли.
Въз основа на тези данни невронната мрежа се учи да извлича мисли във вид на прости изображения. В бъдеще хората ще могат да фотографират даже мечтите си. Това силно ще повлияе на изкуството.

Посредниците ще изчезнат, полицаите ще останат

Към края на века хората ще могат да управляват виртуалната реалност в изцяло цифров свят. Мигайки, човек ще получи всякаква информация в контактните си лещи, ще качи биографията на събеседника си, ще превежда от който и да е език.
Нашите машини, играчки, облекло и обувки, стените в жилището ни ще станат умни благодарение на изкуствения интелект. А той съвършено ще измени пазара на труда. Ще изчезнат професии, свързани с конвейрното производство, с повтарящи се операции, няма да има посредници. Ще бъдат търсени специалисти, чиято работа е основана на опита и творчеството, а също и за дейности, свързани с общуването с хора. Затова няма да минем без полицаи, чистачи, градинари, лекари, адвокати, брокери. Тях не могат напълно да ги заменят роботи, не притежаващи здрав смисъл, съпреживяване, опит, интуиция и творчество.
"Хората могат да купят акции, като щракнат бутона на часовника. Защо им е да се обръщат към брокери? Отговорът е в това, че им е нужен интелектуален капитал, съвет, опит, талант, прогноза. Това не могат да го дадат роботите. На това е способен само човекът", обобщава Митио Каку.

РИА Новости

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай