Впрегнаха роботи да събират дългове

Впрегнаха роботи да събират дългове | StandartNews.com

Изкуствен интелект разговаря с кредитополучателя по телефона и анализира как да го накара да си върне задълженията

Събирачите на дългове в Китай използват изкуствен интелект, за да издирват задълженията от общо 1.3 трлн. юана (200 млрд. долара), които се формираха в кредитния сектор в страната.
Хиляди онлайн фирми, свързващи частни кредитори с хора, нуждаещи се от пари, се появяват в цялата страна през последните 5 г. Но множеството скандали превърнаха тези заемодатели в мишена на регулаторите и бяха закрити в последните 12 месеца, тъй като беше въведен контрол върху отпускането на заеми, а лицензите станаха задължителни, съобщават китайски медии, цитирани от money.bg.
Огромните задължения и нуждата от тяхното събиране създадоха вълна от стартиращи фирми, които използват новите технологии, за да се опитат да възстановят забавените заеми.
"Използването на онлайн дълг е много високo, но правителството наблюдава внимателно само банковата система. Това се превърна във възможност за стартиращи фирми с напреднала технология да се позиционират на този пазар", обяснява Чери Шен, изпълнителен директор на базираната в Шанхай група за събиране на дългове Ziyitong и бивш мениджър в Citigroup и ANZ Bank.
Ръководената от нея компания наскоро стартира платформа с изкуствен интелект, за да помогне за възстановяването на просрочените кредити на около 600 агенции за събиране на дългове и повече от 200 кредитори, включително Alibaba Group и Postal Savings Bank of China.
Системата търси информация за кредитополучателите и техните приятели в интернет, а след това се свързва с кредитополучателя по телефона, използвайки робот за разговора, който се записва и анализира чрез алгоритъм. След това се определя фразата с най-голяма вероятност да принуди лицето да върне заема. Системата се свързва и с приятели на длъжника и ги моли да предадат спешността на плащанията.
Така се отчита 41% успеваемост за големите клиенти с просрочия до 1 седмица, в сравнение с 20% чрез традиционните методи за събиране на подобни дългове. Ziyitong планира да разшири системата, включвайки и заеми, които не са платени за по-дълги периоди от време.
Друг стартъп за събиране на дългове - Yigou, стартира мобилно приложение, което позволява на агентите за събиране на вземания да търсят хиляди индивидуални записи за дълга и да избират случаи, опростявайки връзките между кредиторите и колекторите. Компанията може да определи и местоположението на някои кредитополучатели, за да помогне на агентите да ги проследят.
"Технологията стана много важна в тази индустрия", отбелязва Уен Йонг, изпълнителен директор на компанията. Много онлайн кредитори са принудени да създадат собствени отдели за събиране на дългове поради нивото на неплатения дълг в сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай