Вдигат слънчев град в САЩ

Вдигат слънчев град в САЩ | StandartNews.com

Цената на жилищата ще е от 200 000 до 800 000 долара

Бившият професионален играч на американски футбол Сид Китсън започна строежа на първия зелен град в САЩ, който се захранва само от слънчева енергия.

Десет години след купуването на терена строежът на бъдещия първи зелен град е в разгар. В него ще могат да живеят до 50 000 души.

Още не е довършено нито едно жилище, но се очаква първите жители да могат да се преместят в началото на следващата година, според 57-годишния Сид Китсън, който е играл в пет сезона на високоплатената Национална футболна лига на САЩ, преди да стане брокер на недвижими имоти.

"На път сме да създадем нов град", заяви бившият играч на "Грийн бей пакърс" и "Далас каубойс". "Нашата мисия е да докажем, че разумният растеж и защитата на околната среда могат да вървят заедно".

Вместо да построи поредния жилищен квартал или парцел, отдалечен от центъра на града, той е решил да построи екологичен град от А до Я, с всички удобства, необходими за модерния начин на живот.

Проектът му предвижда изграждане на обществено училище, квартал с бутици и ресторанти, улици за пешеходци и езера, в които да се упражняват водни спортове.

Очаква се след време жителите на "Бабкок ранч" да могат да командват чрез смартфоните си коли без шофьор, с които да се придвижват.

За жителите от всички възрасти са проектирани внушителни апартаменти и къщи, на цени от 200 000 до 800 000 долара, казва Китсън.

Краят на първата фаза на строежа, със 1100 жилища, е предвиден за 2017 година. Очаква се градът да бъде снабден с последните зелени технологии и да получи съответните сертификати според критериите за устойчиво развитие на Коалицията за екологично строителство на щата Флорида.

По пътя към сбъдването на своята мечта Китсън се натъкнал на много трудности. Първо го засегнала глобалната финансова криза, която започна през 2007 г., точно след закупуването на земята. Пазарът на недвижими имоти се сринал. Строителството било замразено.

Някои местни жители се противопоставили на плановете, страхувайки се, че изграждането на селище ще навреди на околната среда и боейки се от евентуалната загуба на своя селски начин на живот. Sierra Club - водеща местна екологична група - дори заплашила, че ще заведе дело, за да блокира покупката на земя от страна на Китсън от семейство Бабкок, собственици на терена от 1914 г.

Китсън преодолял всичката тази съпротива, като след закупуването на огромното ранчо продал огромна част от земята на щата Флорида - на половин цена - за създаване на резерват за дивата природа. Оттогава насам влажните зони са възстановени, а земеделските земи са превърнати в местообитание за пантери. Сега местни еколози споделят със задоволство, че подобна работа по консервацията никога не се е случвала по-рано.

При първата си среща с разработчика на недвижими имоти преди девет години Силаги разказал за високата цена на слънчевата енергия, обяснявайки на Китсън защо визията му е нереалистична - просто твърде скъпа. "Сид слушаше внимателно и накрая каза: "Добре. Ние просто ще ви дадем земята", спомня си Силаги. "Това, честно казано, ме изненада. Стоях и се питах какво каза този човек?!" Китсън дарил 443 акра на FPL за соларнате ферма. Пресматериалите за процеса, който тече в ранчото, не спирали да говорят за "първия соларен град". Фермата е 75-мегаватова и капацитетът й е достатъчен да захранва 21 000 дома - колкото са планирани за "ранчото Бабкок", според FPL. "Този човек ни накара да сме по-добри, да мислим креативно, да правим нещата различно", казва сега Силаги. "Той просто не приема "не" за отговор!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай