Николов за автоданъка: Принципът е „замърсителят плаща"

Данъкът на по-старите автомобили ще се вдигне с между 2 и 13 лв. на годишна база

Николов за автоданъка: Принципът е „замърсителят плаща" | StandartNews.com

Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради което принципът му е „замърсителят плаща“, както е в цяла Европа. Това коментира в сутрешния блок на БНТ кметът на Бургас Димитър Николов. Той изтъкна, че данъкът на по-старите автомобили ще се вдигне с между 2 и 13 лв. на годишна база, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Данъкът за по-новите автомобили ще се намали.

Идеята за въвеждането на този данък е на местната власт с идеята да се помогне на големите градове и да се мотивират собствениците на старите автомобили, които не се използват, да не се регистрират. Всяка една община е ангажирана да въведе конкретни ставки спрямо местната специфика, обясни той. Общинските съвети ще определи размера им. Той подчерта, че решението не е политически мотивирано.

Димитър Николов, кмет на Бургас: Това са кметове, които са представители на всички политически сили в страната. Решението е взето единодушно от всички и темата се дискутира от години.

Кметове изразиха недоволство от ветото на президента върху данъка за старите коли. На специален брифинг по темата представители на Управителния съвет...

Нашите опасения са, че следващите години България ще бъде залята от стари, дизелови автомобили втора ръка от Европа, които ще са сериозен замърсител, обясни Димитър Николов.

Той цитира данни, че между 33-35% от замърсяването в градовете се дължи на автомобилния трафик.

Димитър Николов, кмет на Бургас: В община Бургас са регистрирани около 100 хил. автомобила, под около 40 хиляди влизат в тази категория. От тях, по наша информация, две трети се използват, а една трета не се използват по предназначение като автомобил. Някои се използват за запазване на паркомясто, част от тези автомибили се използват за склад. По-изгодно е да се плати годишният данък, защото тогава държавата няма да право да репатрира автомобил, за да освободи пространство.

Заради отстъпката за новите автомобили, в хазната ще влязат по-малко средства, заяви Димитър Николов. Мерките за по-чисти градове включват закупуване на нови, екологични автобуси, изгарждане на зелени пояси, почистване на улици, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай