Телепортацията възможна!

Телепортацията възможна! | StandartNews.com

Китайски учени изпратиха фотон от Земята до сателит в Космоса

Учените успешно са успели да телепортират обект от Земята в Космоса за първи път в историята на човечеството, проправяйки път за по-амбициозни и футуристични пробиви в тази област.
Екип от изследователи в Китай изпраща фотон (елементарна частица, носител на квант енергия) от Земята до орбитален сателит на повече от 500 км височина чрез процес, известен като квантово заплитане. Информацията е от MIT Technology Review.
Това е най-далечното разстояние, тествано досега в телепортационните експерименти, твърдят изследователите. Тяхната работа е публикувана на сайта за свободен достъп arXiv.
В продължение на около месец учените излъчваха милиони фотони от земната си станция в Тибет до сателита с ниска орбита. Те са успешни в повече от 900 случая.
"Тази работа установява първото поетапно свързване на Земята към спътник за ултра далечна квантова телепортация - важна стъпка към глобалния квантов интернет", се казва в изявление на екипа, съобщи MIT Technology Review.
Списанието описва квантовото заплитане като "странен феномен", който се случва, "когато два квантови обекта, като например фотоните, се формират в един и същи момент и на едно пространство и така споделят едно и също съществуване."
Най-новото развитие по темата идва почти година, след като физиците успешно проведоха първата квантова телепортация в света извън лаборатория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай