Софтуер пресява кандидати за работа

Компютри заместват хората дори във сфери като преценка на личните качества

Софтуер пресява кандидати за работа | StandartNews.com

За онези, които си търсят работа и искат да направят добро първо впечатление, една работеща уеб камера и чиста стая могат да се окажат новото ръкостискане, пише в свой анализ Wall Street Journal. Все повече компании по света провеждат видео интервюта за работа, за да намалят разходите за набиране на персонал и времето, необходимо за това. Cigna Corp., Goldman Sachs Group и International Business Machines са сред работодателите, които вече карат някои кандидати да влизат в уебсайт и да качват видео отговори на въпроси, вместо да си говорят с човек. Този метод се разви през последните години, след като почти всеки има достъп до лаптоп или смартфон с предна камера, а компаниите твърдят, че това е евтин и добър начин да преминат през стотици кандидати.
Базираната в Солт Лейк Сити, Юта, HireVie, която предоставя софтуер за видео интервюта на Goldman Sachs и 600 други фирми, твърди, че миналата година е провела близо 3 млн. видео интервюта, което е значително повече от 13-те хил., проведени преди пет години.
Повечето програми за видео интервюта изискват кандидатите да кликнат на определен линк или да инсталират приложение. Интервютата започват с надпис от сорта на: „За колко време можете да се справите с проблем", което стои около 30 секунди. След това камерата се включва и кандидатът има между 30 секунди и 5 минути, за да отговори преди следващия въпрос да се появи.
След това екипът, отговарящ за човешките ресурси, гледа видеата и избира обещаващите кандидати, като ги насочва към мениджърите, които трябва да направят избор. Кандидатите, които са се представили добре, обикновено биват поканени за интервю на място. Но това не означава, че задължително ще си говорят с човек. Варша Паиди, софтуерен инженер, нает в IBM миналата година, е преминала няколко онлайн интервюта и е получила офертата за работа посредством текстово съобщение.
Ускоряването на процеса по наемане позволява на работодателите да разглеждат повече кандидатури отпреди, което дава на компаниите по-голям обхват, посочва Обед Луисан, ръководител човешки ресурси в подразделението Watson на IBM.
Кандитатите все пак твърдят, че е необходимо известно време, докато се свикне с водено от компютър интервю. Ейми Хол е от хората, които никога не са се притеснявали по време на интервю за работа, но когато миналата година й се налага да направи видео интервю за друга позиция в Cigna-Healthspring, се почувствала некомфортно и неудобно пред камерата. Тя изчакала след края на работното време и използвала компютър в IT отдела. На затворени врати отворила линка към сайта за видео интервюта на Cigna. Според Ейми Хол да гледа видеата си с отговорите на въпросите било „много неудобно" в началото. Тя направила повторни отговори на два от въпросите. Миналия януари получила позицията на старши анализатор на данни.
Видео интервютата значително са намалили разходите за пътувания на екипа на Cigna, занимаващ се с подбор. Франк Абът, старши представител на този екип, твърди, че един от неговите колеги харчил над 1 млн. долара годишно, само за да пътува и да се среща с кандидати за работа. Откакто преди четири години започват видео интервютата, разходите на въпросния колега са паднали под 100 хил. долара.
Компаниите твърдят, че търсят подобни неща във видео интервютата, които им правят впечатление и в традиционните. Екипите по подбор в IBM и Cigna оценяват кандидатите на базата на това колко добре комуникират, дали отговарят на всички части на въпроса и дали осъществяват контакт с очи.
Според Мери Уилсън, мениджър в Cigna, интервюто на Хол се е отличило, защото нейните отговори изглеждали сякаш са насочени към реален човек, а не към камерата. "Другите обикновено се въртят или гледат настрани, но тя гледа директно в камерата и отговаря на въпросите внимателно и пълно", казва Уилсън.
Роботизирането на процеса по набиране на персонал отива и крачка напред. Част от клиентите на HireVue разполагат с алгоритъм, който да гледа видео интервюта вместо тях. Използвайки данни за уменията и качествата, които компанията търси от човека за дадена позиция, програмата HireVue Insights сканира видеата за вербални и лицеви сигнали, които съвпадат с тях. Така софтуерът прави подбор на най-добрите кандидати.

Изборът е
по-честен

HireVue, InterviewStram, WePow и други разработчици, които правят софтуер за видео интервюта, твърдят, че техните програми правят подбора по-честен, защото всички кандидати трябва да отговорят на едни и същи въпроси и няма възможности за отклоняване в незначителни теми. Същевременно видео интервютата могат да са свързани с известни проблеми, защото мениджърите нямат възможност да зададат последващи въпроси и да задълбаят в определена тема, твърди Керъл Миаскоф, асистент юрисконсулт в Equal Employment Opportunity Commission.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай