15:25 ч.

06.07.18

1 мин.

0

1

0

Създадоха способ за предсказване на земетресения

от редактор |

Създадоха способ за предсказване на земетресения

Исландски изследователи са разработили точен способ за предсказване на земетресения, като за целта са използвали кабел с оптични влакна за откриване и оценка на сеизмичната активност, предава Би Би Си.


По време на изпитанията било констатирано, че обикновеният оптичен кабел за пренос на интернет и телевизия, е много чувствителен към движението на почвата. Съвместно с колеги от Немския център за геофизични изследвания исландските геолози са използвали обикновен кабел с оптично влакно, свързващ две електростанции в Исландия. По него бил пуснат малък лазерен импулс, който се оказал достатъчен за определяне на колебанията по цялата дължина на проводника.


Благодарение на новата технология учените ще могат с точност да предсказват мястото и началото на сеизмичната активност.


По този начин ще могат своевременно да бъдат предупреждавани хората за опасността и да се осъществи в бърз порядък евакуацията на населението.


Новата технология вече постъпи в опитна експлоатация в геологични лаборатории в Мексико и Япония.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

RUMERO · 12:38 · 31.07.2018
Странни летящи същества,заснети с инфрачервена камера.Какво е това?Скоро ли са дошли на нашата планета или ги е имало винаги тук?Гледайте видеото и дайте вашият отговор.
https://www.youtube.com/watch?v=OCqykB8Suh4
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент