13:50 ч.

29.07.18

2 мин.

0

0

0

Съд разреши производство на пистолети ... с 3D принтер

от редактор |

Съд разреши производство на пистолети ... с 3D принтер

Американски сенатори демократи изразиха безпокойство от съдебно решение, разрешаващо безплатното разпространение в САЩ на програма за производство с 3D принтер на пластмасови пистолети, които лесно могат да бъдат укривани и е почти невъзможно да бъдат контролирани, предаде АФП.


След години съдебни битки, американското правителство сключи приятелско споразумение с тексаския поддръжник на притежанието на оръжие Коуди Уилсън, който настояваше по силата на Втората поправка в американската конституция за правото да се носи оръжие, да бъде разрешено срещу скромна сума домашното производство на оръжия, и то без контрол от властите, тъй като те нямат серийни номера.


Споразумението е сключено на 29 юни между Държавния департамент, който контролира американския износ на оръжие, и групата Дифенс дистрибютед - Ди Ди на Коуди Уилсън, но съществуването му останало в тайна, докато миналата седмица организации за втвърдяване на регламента за носене на оръжие в САЩ не настояха то да бъде публикувано.


Приятелското споразумение дава право "на всеки жител на Съединените щати да има достъп, да обсъжда, да използва и възпроизвежда или да получава техническа информация", предоставена на разположение на обществото в сайта на Дифенс дистрибютед. То предвижда Коуди Уилсън да получи близо 40 000 долара обезщетение.


Сайтът отправя покана към всеки заинтересован да изтегли програмата от 1 август. При условие да притежава 3D принтер, чиято цена е близо 2000 долара, всеки би могъл от идната седмица да си произведе пластмасово оръжие за неколкостотин долара.


Споразумението не посочва никакви аргументи за това решение, но подобни програми са изработени и в други страни, сред които Китай, Великобритания и Япония. Изразявайки изумление от приятелското споразумение и от "необяснимото" решение да бъде обезщетен Уилсън, групата сенатори демократи настояват в открито писмо правителството да аргументира решението си и да им предостави писмени обяснения.


"Това споразумение ще позволи на тези упътвания да бъдат качвани в интернет с неограничен достъп до всички, включително престъпници и терористи, както в Съединените щати, така и в чужбина", допълват сенаторите.


Според тях не бива да се чака "някой да убие човек в Камарата на представителите, след като е преминал през проверката за сигурността с пластмасово оръжие, произведено на 3D принтер, за да се предприеме нещо да се сложи край на това".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент