Съд разреши производство на пистолети ... с 3D принтер

Съд разреши производство на пистолети ... с 3D принтер | StandartNews.com

Американски сенатори демократи изразиха безпокойство от съдебно решение, разрешаващо безплатното разпространение в САЩ на програма за производство с 3D принтер на пластмасови пистолети, които лесно могат да бъдат укривани и е почти невъзможно да бъдат контролирани, предаде АФП.

След години съдебни битки, американското правителство сключи приятелско споразумение с тексаския поддръжник на притежанието на оръжие Коуди Уилсън, който настояваше по силата на Втората поправка в американската конституция за правото да се носи оръжие, да бъде разрешено срещу скромна сума домашното производство на оръжия, и то без контрол от властите, тъй като те нямат серийни номера.

Споразумението е сключено на 29 юни между Държавния департамент, който контролира американския износ на оръжие, и групата Дифенс дистрибютед - Ди Ди на Коуди Уилсън, но съществуването му останало в тайна, докато миналата седмица организации за втвърдяване на регламента за носене на оръжие в САЩ не настояха то да бъде публикувано.

Приятелското споразумение дава право "на всеки жител на Съединените щати да има достъп, да обсъжда, да използва и възпроизвежда или да получава техническа информация", предоставена на разположение на обществото в сайта на Дифенс дистрибютед. То предвижда Коуди Уилсън да получи близо 40 000 долара обезщетение.

Сайтът отправя покана към всеки заинтересован да изтегли програмата от 1 август. При условие да притежава 3D принтер, чиято цена е близо 2000 долара, всеки би могъл от идната седмица да си произведе пластмасово оръжие за неколкостотин долара.

Споразумението не посочва никакви аргументи за това решение, но подобни програми са изработени и в други страни, сред които Китай, Великобритания и Япония. Изразявайки изумление от приятелското споразумение и от "необяснимото" решение да бъде обезщетен Уилсън, групата сенатори демократи настояват в открито писмо правителството да аргументира решението си и да им предостави писмени обяснения.

"Това споразумение ще позволи на тези упътвания да бъдат качвани в интернет с неограничен достъп до всички, включително престъпници и терористи, както в Съединените щати, така и в чужбина", допълват сенаторите.

Според тях не бива да се чака "някой да убие човек в Камарата на представителите, след като е преминал през проверката за сигурността с пластмасово оръжие, произведено на 3D принтер, за да се предприеме нещо да се сложи край на това".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай