Покемон стана туристически гид

Покемон стана туристически гид | StandartNews.com

Покемон мания завладя света. Само за броени дни феновете на играта набъбват като лавина. Тя се превърна в истински хит за малки и големи, които обикалят улиците със забити в смартфоните си погледи, търсещи поредния малък покемон. Pokemon Go е създадена през 2016 г. В играта са внедрени елементи на допълнителна реалност, където цифровият и реален свят се съединяват, когато образът на екрана на смартфона се проектира от обектите в съществуващия реален свят.

Българите полудяха по новата мания само за 5 дни

"Ти ли ми взе покемона?", пита момиче, вторачено в смартфона си пред Военна академия в София. Повод за гнева й е, че непознат играч я е изпреварил в лова на виртуалното чудовище. Студентка се жалва, че не могла на спокойствие да вечеря с приятеля си в заведение, тъй като младежът се щурал да лови покемони.

От невръстни хлапета до солидни чичковци вече са обзети от истерията Pokemon Go, която за броени дни превзе целия свят. Тя стъпи на Стария континент на 13 юли, а от 16 юли е налична за сваляне и в България. Целта на играта е да заловите виртуален покемон на улицата, в метрото или в офиса. Приложението се превърна и в туристически гид, защото препраща ловците на покемони към значими обекти за държавата, паметници на културата, сгради, в които са живели известни хора - възрожденци, артисти, хора на изкуството. В играта са включени обекти от национално значение и други популярни за съответната държава места. У нас покемоните се появяват на много туристически обекти и паметници. В София най-много покемони има в централната част на града, около НДК, Паметника на Незнайния войн, катедралата "Александър Невски, Народното събрание, Военната академия и Борисовата градина.

В Пловдив малките зверчета се крият по Главната, в Стария град и край Античния театър. Във Варна ги има из Морската градина, на Аспаруховия мост, край Драматичен театър "Стоян Бъчваров", астрономическата обсерватория и планетариума "Николай Коперник", както и около делфинариума. Играта е базирана на хитов анимационен сериал отпреди 7 години. Целта е да се ловят анимационните герои от екрана на телефона, които обаче се крият из парковете и улиците навън.

Приложението използва GPS-а и камерата на смартфона. Арена на играта е градът, в който потребителят живее, а негови съперници са останалите жители. Играта е толкова пристрастяваща, че вече има инциденти на пострадали при падане от бордюри и стълби, както и няколко случая на катастрофирали шофьори. По света алармират за случай на спречкване с охрана на магазин, тъй като гардовете помислили ловците на покемони за крадци. У нас двама тийнейджъри пострадаха, докато ловят покемони в столицата и бяха нападнати от ултраси в центъра на града.

В социалните мрежи е пълно с куриози за най-пристрастените ловци - военен уловил покемон на бойното поле, жена открила труп, докато търсела зверчето, хора, улисани в преследването, нахлули в полицейско управление, мъж хваща покемон, докато съпругата му ражда, и много други. Колкото повече хора играят на едно и също място, по едно и също време, толкова повече покемони "произвежда" играта.
Според психолозите, новата мания се свързва с основни психологически нужди, като необходимостта от общуване, да излезеш и да действаш в света по начин, който може да бъде измерен, нуждата за завършеност и майсторство, защото целта на играта е да се хванат всичките виртуални примамки. Съществуват, разбира се, и опасности, когато се движиш в реалния свят с нос, забит в телефона. Но играта окуражава играчите да обръщат внимание на детайлите около тях.

Стана хит в 33 държави

Играта на Nintendo и Niantic Pokemon Go показа нереален и небивал бум само за броени дни. Довчера тя бе налична за изтегляне в 33 държави. Интересът е огромен, а сред щастливите държави е и България, където играта бе налична за сваляне на 16 юли - само 3 дни след пускането на Pokemon Go в Европа.
На Стария континент тя стъпи на 13 юли в Германия, а ден по-късно и във Великобритания.
Само в Google Play Store играта има над 10 млн. изтегляния от пускането си в САЩ на 6 юли. Данни за Apple Store няма. Над 80 000 потребители на третата операционна система Windows 10 вече са се подписали под подписка играта да стане налична и за операционната система на Windows, макар делът й да е по-малко от 2 на сто от потребителите.

Индексът Nikkei падна заради липсата й в Япония

Азиатските пазари загубиха инерция под влиянието на Pokemon Go, съобщи вчера CNBC. Nikkei 225 се понижи с 0,25 на сто, след като стана ясно, че пускането на играта в Апония се отлага.
Заради отлагането на пускането пък акциите на Nintendo поевтиняха с 12,61 на сто, след като стана ясно, че японците ще трябва да почакат за стартирането на приложението на популярната игра.

Nintendo завъртя $4,5 млрд. за ден

Пазарната капитализация на японската компания вече е по-голяма от тази на гиганта Sony

Успехът на Pokemon GO е толкова мащабен, че според Bloomberg Nintendo изтъргува 476 милиарда йени за един ден (4,5 милиарда щатски долара), счупвайки рекорда, държан преди това от енергийната компания Tokyo Electric. Акциите на Nintendo се продаваха на цена от 33 щатски долара. На практика сега Nintendo има по-голяма пазарна капитализация ($40 млрд.) от Sony, която е с $38,38 млрд.
Акциите на Nintendo поскъпнаха с още 14 процента във вчерашната сесия на Токийската фондова борса. Котировките на японската компания вече са скочили с около 120 процента след дебюта на най-новата игра за разширена реалност Pokemon Go, която стана сензация по целия свят, съобщи Франс прес.
Успехът на Pokemon GO и увеличението на пазарната капитализация на Nintendo със 17 млрд. долара само за седмица ще доведе до още по-силен подтик от страна на инвеститорите за промяна в стратегията на японската компания, съобщава Reuters.
Досега Nintendo винаги е заявявала, че главният й фокус е в бизнеса с конзоли, а игрите за смартфони са просто начин да накарат повече хора да купуват конзоли и да играят игри на тях.
Неочакваният огромен успех на Pokemon GO отваря вратата за промяна в тази тактика. Освен Pokemon компанията разполага и с други популярни франчайзи, като Super Mario и Legend of Zelda, които биха могли да доведат до също толкова голям интерес, ако получат достъп до разширената реалност, в която се развива действието на Pokemon GO.
Pokemon GO е разработка на Nintendo, дъщерната компания на Google Niantic и Pokemon Company. Nintendo държи една трета от Pokemon Company, а двете компании имат дялове в Niantic.

Русия отговаря с игра с Чебурашка

Психолози и педагози с анализ за негативите от виртуалната гонитба

Министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев предложи в Япония да се развие брандът "Чебурашка" в отговор на масовото увлечение по играта "Pokemon Go", съобщи ТАСС. "Казаха ми, че тук - в Япония, Чебурашка е много популярен. Значи трябва да го лансираме. Наистина това е сериозно нещо - лансирането на наши търговски марки би било добре. Но аз не съм по "покемоните", подчерта Улюкаев пред журналисти, отговаряйки на въпрос не си ли струва руските компании да измислят свой покемон. Улюкаев подчерта, че познава по-добре японската разработка "Тамагочи", тъй като неговите деца са имали такава игра. Междувременно руските законодатели смятат да разгледат въвеждането на ограничения за подобни игри, за да защитят обществото от негативните последици, заяви първият зам.-председател на Комитета по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията на Русия (горната камара на парламента) Франц Клинцевич. "Имам усещането, че дяволът е дошъл чрез този механизъм и се опитва да ни развали духовно", заяви Клинцевич. По този повод Надзорът за интересите на руските потребители съвместно с психолози и педагози провеждат прицизни проучвания за възможните последствия от игри с добавена реалност, като Pokemon Go, съобщи директорът на ведомството Анна Попова.
Съветникът на руския президент Владимир Путин по въпросите за развитието на интернет Герман Клименко, както и председателят на комитета на Държавната Дума по информатизация Леонид Левин обявиха, че не трябва да има регулация на такъв тип игри, тъй като на хората трябва да се дава необходимото ниво на свобода.

Депутат видя шпионин на секретни обекти

Представител на комитета по информационна политика в Думата Александр Ющенко смята, че целта на Pokemon Go е обновяване на картографичното изображение на планетата, включително информация за секретни обекти. Дали Pokemon Go е разузнавателна игра времето ще покаже, но доста от експертите са точно на това мнение. Руските експерти са предупредили феновете на Pokemon Go за възможните опасности, които крие приложението. Зарибените играчи трябва да са бдителни, тъй като хакерите са пуснали вирус, който позволява да поеме от тях контрола на устройството и да се прихванат личните данни на "жертвата", както и да се проследява придвижването й.

Босненци ги търсят в минни полета

Арестуваха французин до военен обект

Организация, занимаваща се с премахването на неизбухнали мини от войната в Босна и Херцеговина, предупреждават играчите на Pokemon Go да не навлизат в минни полета, предава Би Би Си. "Получихме информация, че някои потребители на приложението Pokemon GO в Босна отиват на места с риск за мини, търсейки покемони", пише във Фейсбук профила си "Посавина без мина". Организацията приканва хората да спазват табелите, обозначаващи опасните райони. Поне 600 души са загинали заради мини от края на войната през 1995 г. Според изчисления неизбухналите устройства са близо 120 хиляди.
Преди седмица говорителят на Владимир Путин излезе с официално изявление, в което предупреди хората, че "покемоните не са причина за посещение на Кремъл, съкровищница на световна култура".
В Индонезия французин беше арестуван, след като бил засечен във военен обект, където му се появил покемон.

Софтуерни гардове: Клонинги могат да източат пари и данни

Невероятният бум на играта доведе и до интерес към нея от страна на зловредни хакери. Затова бъдете невероятно внимателни, ако не сте изтеглили играта от официалните магазини за приложения за Android и iOS. Ако, например, играта поиска достъп до личните ви съобщения, просто я изтрийте на секундата. Иначе тя би трябвало да ви иска достъп до профила ви в Google.
Разработчикът на софтуерни защити ESET излезе с няколко съвета към играчите. Сваляйте играта само от магазините на Android и iOS или само от официалния профил на създателите на играта.
Посредством инструмента DroidJack създателят на доработката може от разстояние да управлява мобилния ти телефон или таблета и да извършва плащания с кредитната ти карта или да открадне личните ти данни за престъпни цели, посочва компанията.
Потребителите на iPhone са съветвани да не се регистрират с Google акаунта си в Pokеmon Go, защото така ще дадат широк достъп на производителя до своите лични данни. В това число влизат кореспонденция, история на предишни търсения в браузъра, файлове и др.
Ако обаче това вече е сторено, достъпът до личната информация може да бъде ограничен с функцията Revoke access.

ВИЦОВЕ ЗА ЧУДОВИЩЕТО

Що не ме търси той

Що е то покемон и поради що да го търся! Може ли снимка, моля. Ако не е метър и деветдесет, спомените му не личат в трапчинките около устните му, а опитът не се отразява в искрите на зениците му, моля да не ме занимавате... и изобщо що не ме търси той!

***
Прибира се мъж от командировка, отваря гардероба и там друг мъж.
- Какво правиш тук бе?
- Ако щеш ми вярвай, търся покемон.

***
Новата игра - жени ловят спонсори по дискотеките на морето.

***
Ние ги хващаме, те ги пускат.

***
Отидох да играя покемон в гората и един чичо ми намигна!!! Лелеее, чувствам се на 16 отново. МЕРСИ!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай