Поевтиняват роуминг услугите (ОБЗОР)

Поевтиняват роуминг услугите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Роуминг услугите поевтиняват. Таксите за разговорите в чужбина, които се добавят към цената, която се плаща по принцип, не може да надвишават 0,05 евро на минута за обаждания, 0,02 евро за SMS и 0,05 евро на мегабайт интернет. Това е последната стъпка преди пълното премахване на таксите за роуминг през юни 2017 година.

От 15 юни 2017 г. роумингът напълно отпада, а потребителите ще плащат за ползването на тези услуги на национални цени, независимо в коя държава от Европейския съюз ги ползват, тоест, без никакви надценки.

Групата на ЕНП е поела ангажимент да отстоява интересите на европейските потребители и поредните видими резултати са налице. По-малко от година преди пълната отмяна на таксите за роуминг условията за използване на мобилни телефонни услуги се подобряват значително. Като потребители ще можем да се възползваме от до четири пъти по-ниски такси за роуминг върху преноса на глас, данни и текстови съобщения при пътуване в ЕС. Така коментираха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, Ева Паунова, Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Емил Радев и Андрей Новаков влизащите в сила днес, 30 април, нови правила на ниво ЕС, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

С новите условия настъпва последната фаза от преходния период, през която операторите имат право да налагат за трафикa с друга страна в ЕС само ниска допълнителна такса към местните цени. Добавката за минута изходящ разговор ще бъде 0,05 евро, а за текстово съобщение – 0,02 евро. След 15 юни 2017 г. разговорите в ЕС ще бъдат на цени като у дома. „През 2017 г. очакваме тройна победа за потребителите с отпадането на таксите за роуминг, премахването на неоправданото геоблокиране и осигуряването на преносимостта на онлайн съдържанието", обясняват евродепутатите.

Новите правила са част от „телекомуникационен пакет", който също така формулира за пръв път общоевропейски правила за мрежова неутралност. Те гарантират, че интернет доставчиците няма да дават приоритет на определени сайтове или онлайн услуги, като в същото време забавят други. Правилата за мрежова неутралност влизат в сила също от 30 април 2016 г. Съгласие по телекомуникационния пакет бе постигнато от ЕП, Съвета и ЕК на 30 юни 2015 г. Споразумението бе одобрено в пленарна зала през октомври 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай