Планета Левски събира бунтовници от цял свят

Планета Левски събира бунтовници от цял свят | StandartNews.com

БГ компании за компютърни игри пробиха на световния пазар

Бунтовниците на галактиката се събират на планета, наречена "Левски". Днес цял свят се сражава с "протестърите" на въпросната планета, тъй като тя е част от игра.
Благодарение на десетки българи, които работят в чужбина, имена от нашата история се появяват в компютърни игри, които се играят по цял свят. Сънародниците ни, които разработват подобни игри, се опитват да вкарат имена от историческата ни памет, в тъканта на игрите, които утре ще се играят от хора у нас, в САЩ, Европа, Африка и Азия.
В конкретната игра български компютърен специалист, работещ в чужбина, е решил да даде името на Апостола на една от основните планети, които участват в играта, така че името на Левски да стане супер популярно.
Все по-често наши сънародници играят роля в създаването на компютърни игри в чужбина, но и по-често родни фирми печелят примерно китайския пазар с игри, които им докарват милиони. Поне по 10 милиона лева печелят определени български компании само от игри, които се котират в Далечния изток. На практика десетки китайци и корейци се включват в игри, които са създадени от бг компании, понякога и само с една шепа служители.
У нас има поне десет фирми, създаващи игри със специфични герои или построения, които в крайна сметка печелят от това, че в тях се включват хора от Китай, които са готови нонстоп да играят онлайн. В челния списък е компанията "Империя онлайн", която е създадена от българи, а вече се търси от 190 страни. В нейните рамки се пресъздават средновековни битки и в момента е преведана на 35 езика, а потребителите й са не само българи, а основно хора от Китай. На практика китайци се сражават срещу наши рицари в рамките на тази игра. Идеята за играта е замислена от Доброслав Добромиров и Мони Дочев, а от 2014 година вече можеш да я играеш и във Фейсбук. През 2017 година играта минава и на арабски.
Друга компания, която печели успешно всички битки и напоследък излиза на челно място, е "Хемимонунт", която напоследък пусна култовата игра "Да оцелееш на Марс". Задачата на участниците е да се адаптират към условията на Марс, да си построят колонии там, съобразно температурите и природните закони. Напоследък тя успешно се търси от играчи във всички страни, споделя шефът на компанията Габриел Добрев. "Империя онлайн" пък предлага игра на две нива - за хора, които имат прекалено малко свободно време, поддръжката на армията им може да се осигури срещу заплащане. Хората, които са прекалено заети с работата си, за да се занимават с "армията" си и да контролират какво се случва с империята им, могат срещу заплащане да делегират на някого да проследява как се развива играта им. Това може да направи и самата фирма. Затова и напоследък компаниите въвеждат платени и безплатни версии на компютърните игри. Ако не искаш да си плащаш, но се стремиш да проследиш какви поразии прави армията ти, трябва да стоиш до среднощ. Ако имаш възможности да платиш, системата ще я управлява вместо тебе, докато работиш или спиш.
"Хемимоунт" имат заслугата и за въвеждането на други български имена в компютърните игри, които се разселват по цял свят, но най-вече в Далечния изток. Една от най-популярните им игри е "Виктор Вран", на която играят хора от над 100 държави. Повечето от игрите на тази родна компания, която е със значителни приходи и в иначе малък състав, са свързани с изграждането на градове и колонии, в които обитателите на дадена планета трябва да се спасят. Като цяло едни от най-търсените игри са свързани с това, участникът в тях да създаде колония или някаква архитектура, в която да се засели. Другите най-търсени са стратегическите, където трябва да организираш армия, която да победи бунтовниците.
Общо около 100 са родните фирми, които се занимават с разработка на компютърни игри, а около половината от тях са на международния пазар. Създателите им обикновено разчитат на поръчки от чужбина, тъй като пазарът у нас е твърде малък. Най-честите потребители на родните компютърни игри са участници от Далечния Изток и главно от Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай