ОБЗОР: Милиардер изпрати колата си в космоса

ОБЗОР: Милиардер изпрати колата си в космоса | StandartNews.com

Червена кола "Тесла" бе изпратена в космоса по посока на Марс от милиардера Илон Мъск. Това стана чрез най-мощната ракета в света, изстреляна от частната компания "Спейс екс" на богаташа. Компанията влезе в историята на космонавтиката след успешното изстрелване на ракетата "Фалкон хеви", която е най-мощният съвременен космически апарат. Изстрелването се случи точно в 22:45 часа българско време във вторник вечер на площадката в Кейп Канаверал, Флорида. "Фалкон хеви" е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос. "Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра.

"Фалкон хеви" е разработена на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители. "Фалкон хеви" има и 27 двигателя "Мерлин". Стартовата тяга на ракетата е около 2500 тона.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви". "Фалкон хеви" е конструирана да изведе в околоземна орбита близо 67 тона товар, което би струвало 90 милиона долара на старт. Полезният товар, избран от Илон Мъск, бе личният му червен кабриолет на компанията „Тесла", която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекен със скафандър на име Стармен.

Пред него на таблото на колата има поставен надпис "Без паника"

правещ препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия". От радиото на колата се чува без прекъсване парчето "Space Oditty" на Дейвид Боуи. Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Туитър: "Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я. Във видеото тя се виждаше, благодарение на множество камери, от различни ъгли. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в космоса, която един ден, след милиони години, може би ще бъде открита от извънземна раса. Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета.
Интересна част от космическото шоу беше и контролираното приземяване на двете странични степени на ракетата. Те са за многократна употреба и успяха да кацнат едновременно в уречената секунда на площадката за приземяване. Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел

всяка от трите ракети да се върне на Земята

за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи. Илон Мъск уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, който трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата.

"Фалкон хеви" може да се окаже конкурент на проекта на НАСА, наречен Space Launch System (SLS). НАСА разработва система, която трябва да отведе човек до Марс. "Спейс екс" има план за три мисии на своята ракета. Две трябва да бъдат с хора на борда, което включва дори туристическа обиколка на Луната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай