Новите модели на "Кадилак" за Европа

Новите модели на "Кадилак" за Европа | StandartNews.com

Американският концерн "Кадилак", който е част от групата на "Дженерал Мотърс", заяви амбициите си за по-сериозно присъствие на европейския пазар с представянето в Берлин на два модела в сегменти, към които досега не е проявявал интерес. Седанът CT6 ще опита да спечели клиенти сред ползвателите на луксозни лимузини като БМВ Серия 7, "Мерцедес" S-класа и "Ауди" А8. Кросоувърът XT5 пък не крие апетитите си към сегмента, в която властват БМВ Х5, Ауди Q7, "Мерцедес" GLE, "Волво" XC 90, "Рейндж Роувър" и др.

В изработването на шасито и купето на лимузината CT6 са използвани 11 различни материала, като е постигната свръхлека и здрава конструкция. Типично за сегмента, колата може да е само със задно предаване и със задвижване 4Х4. На разположение е и версия с четирите завиващи колела, екстра, която, според слуховете, скоро ще влезе и в моделите на БМВ. Окачването е адаптивно, а водачът може да променя настройките на всички основни агрегати в режими "Тур", "Сняг" и "Спорт". "Кадилак" СТ6 ще разчита на изцяло нов 3-литров V6 двигател с 2 турбокомпресора, мощност 400 конски сили и 543 Нм максимален въртящ момент. Той е снабден със система за изключване на половината цилиндри, при ниско натоварване, за икономия на гориво. Скоростната кутия е автоматична. Непозната в сегмента екстра е използването на камерите, които осигуряват пълна картина на зоната около колата при маневриране, в охранителен режим. При паркиран автомобил, те записват движението край лимузината. При шофиране записи правят предната и задната, така че могат да се ползват за изясняването на станали инциденти например. На арматурното табло е разположен 10,2-инчов екран с висока резолюция. Специална подложа пък позволява безжично зареждане на мобилни телефони. Приборното табло също се проектира на екран, като има вариант за персонализация на визията му. Сред по-интересните системи за сигурност са тази за нощно виждане, разпознаваща хора и големи животни, технология за засичане на пешеходци в опасна близост до пътя и функция за избягване на инцидент с тях. Шофирането нощем е по-безопасно и благодарение на светодиодните фарове. Продажбите на "Кадилак" СТ6 в Европа започват на 5 септември при стартова цена за Германия от 73 500 евро. Най-скъпата модификация ще се предлага за около 95 000 евро.
На същата дата започват продажбите и на кросоувъра XT5. При него базовият модел в Германия ще струва близо 49 000 евро, а топизпълнението към 67 000. Това е първият от четирите нови кросоувъра на марката. Той използва новата платформа на "Дженерал Мотърс" за кросоувъри, която е със 68 кг. по-лека от досегашната, в модела SRX например. Окачването също е ново, с компоненти от леки сплави, като в две от трите нива на оборудване амортисьорите са с променливи характеристики. Водачът може да избира между три режима на шофиране - комфортен, сняг и спорт. Двигателят е 3,6-литров V6 атмосферен с мощност 314 к.с. и 368 Нм въртящ момент. Той се комбинира с 8-степенен автоматик и позволява ускорение до 100 км/ч за 7,5 сек. И този мотор може да изключва част от цилиндрите при слабо натоварване, което сваля разхода с 8%. Задвижването на четирите колела е със съединител, който позволява прехвърляне на променливо количество тяга към предните и задните колела, в зависимост от ситуацията. Водачът може да избере и режим, при който се използват само предните колела. Всички светлини в кросоувъра са светодиодни. Сред системите за сигурност са покритие на цялата зона около колата с камери, функция автоматично паркиране, предупреждение за опасност от сблъсък с кола или пешеходец със спирачна функция, спиране на движението при приближаване на движещ се обект към маневриращ на заден ход автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай