17:55 ч.

30.06.18

1 мин.

0

0

0

Нобелови лауреати създадоха „мъртва вода“

от редактор |

Нобелови лауреати създадоха „мъртва вода“

Нобеловите лауреати за физика Андрей Гейм и Константин Новоселов получиха "мъртва вода", която няма разтварящи свойства, съобщи Нюз.ру. Те превърнаха водата в "мъртва" с графит и борен нитрид.


Целта на изследването на двамата учени е била да проверят дали водата ще промени свойствата си, ако молекулите бъдат подредени различно. Ходът на експеримента им е описан в сп. "Сайънс".


Двамата учени и екипът им от университета на Манчестър са направили "сандвич" от свръхтънки пластини борен нитрид върху основа от графитен филм, така че да получат нещо като "къща" с много празни "стаи" с ширина и височина няколко десетки нанометра. Така във всяка празнина можели да попадат много малък брой водни молекули. Това позволило на изследователите да измерят физическите им свойства.


Оказа се, че те се променят, когато дебелината на слоя се доближава до два нанометра и водата става "мъртва". Модифицираната течност ще помогне да бъде намерен отговор на въпроса защо водата е толкова важна за съществуването на живота.


Андрей Гейм и Константин Новоселов спечелиха Нобелова награда за физика през 2010 г. за откриването на "материала-чудо" графен.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент