Нобелови лауреати създадоха „мъртва вода“

Нобелови лауреати създадоха „мъртва вода“ | StandartNews.com

Нобеловите лауреати за физика Андрей Гейм и Константин Новоселов получиха "мъртва вода", която няма разтварящи свойства, съобщи Нюз.ру. Те превърнаха водата в "мъртва" с графит и борен нитрид.

Целта на изследването на двамата учени е била да проверят дали водата ще промени свойствата си, ако молекулите бъдат подредени различно. Ходът на експеримента им е описан в сп. "Сайънс".

Двамата учени и екипът им от университета на Манчестър са направили "сандвич" от свръхтънки пластини борен нитрид върху основа от графитен филм, така че да получат нещо като "къща" с много празни "стаи" с ширина и височина няколко десетки нанометра. Така във всяка празнина можели да попадат много малък брой водни молекули. Това позволило на изследователите да измерят физическите им свойства.

Оказа се, че те се променят, когато дебелината на слоя се доближава до два нанометра и водата става "мъртва". Модифицираната течност ще помогне да бъде намерен отговор на въпроса защо водата е толкова важна за съществуването на живота.

Андрей Гейм и Константин Новоселов спечелиха Нобелова награда за физика през 2010 г. за откриването на "материала-чудо" графен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай