Мобилният телефон стана на 45 години

Мобилният телефон стана на 45 години | StandartNews.com

Мобилният телефон вчера отпразнува своя 45-и рожден ден. На 3 април 1973 г. Motorola представя на света първия преносим клетъчен телефон - Motorola DynaTac, и демонстрира нагледно как работи. През 2017 г. Motorola Dynatac 8500 пък бе обявен за най-великото изобретение на всички времена от The Gadget Show, британска телевизионна програма.

"Когато взех прототипа в ръцете си, наистина имах усещането, че пред мен стои бъдещето", казва Мартин Купър, инженер в Motorola и създател на мобилната революция.

Купър успява да прикове вниманието на всички журналисти с необикновения си подход. Вместо в една стая, той представя първия клетъчен телефон, докато се разхожда в центъра на Манхатън.

Без да знае дали устройството ще проработи, той решава да звънне на основния си конкурент по онова време - ръководителя на AT&T Джоел Енгълс. Мартин Купър разказва, че от отсрещната страна на слушалката Джоел не продумал, след като чул: "Джоел, обаждам се от клетъчен телефон, истински, безжичен клетъчен телефон."
Именно това мълчание е потвърждението за огромния успех и за значимостта на това изобретение, с което Motorola променя света завинаги.

45 години по-късно Motorola продължава да бъде марка-синоним на иновации и собствен стил. Motorola Mobility LLC беше придобита от Lenovo Group Holdings през 2015 г. Всички продукти с марката Moto са проектирани и произведени от Motorola Mobility LLC, която е дъщерно дружество на Lenovo.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай