Мъск показа бъдещата си суперракета

Мъск показа бъдещата си суперракета | StandartNews.com

Милиардерът изобретател Илон Мъск представи част от конструкцията на бъдещата си междупланетната ракета със снимка в Инстаграм.

На фотото се вижда цилиндричният корпус на "Биг Фалкон рокет" и за сравнение за големината му до него е поставен електрическият автомобил "Тесла" Модел-3. Според плановете на Мъск огромната ракета трябва да изведе в космоса новия междупланетен кораб на компанията. Първите изпитания на новия апарат за полет до Марс трябва да се осъществят през 2019 година. Новата ракета е малко по-голяма от съществуващите. Нейният диаметър е девет метра и се състои от две степени за многократна употреба. Съществуват три варианта за полезния товар на "Биг Фалкон рокет" - междупланетен космически кораб, космически танкер и товарен кораб за извеждане в орбита на спътници и полети до МКС.

Космическият кораб ще бъде оборудван с кабини за астронавти, като дължината му ще бъде 48 метра. Цялата височина на ракетата ще бъде 106 метра, а полезният й товар - 150 тона.

Мъск, който атакува космоса с компанията си Space X, на 1 април си направи скъпо струващ майтап в Туитър, че другата му фирма Теѕlа е фалирала. Това веднага смъкна с 5% стойността на акциите на компанията за електромобили.

Пак в Туитър, но напълно сериозно, Мъск обяви, че в най-скоро време възнамерява да проведе тестове на тунела за своя свръхскоростен транспортен проект Hyperloop.

По думите на предприемача капсулата във вътрешността на вакуумния тунел ще трябва да достигне скорост от около 500 километра в час, което се равнява на около половината от скоростта на звука. Дължината на спирачния път трябва да бъде от около 1,2 километра.

Мъск призна, че подобна идея изглежда донякъде фантастично. Но провеждането на тестовете във всички случаи щяло да бъде много интересно. Неговият проект за високоскоростен транспорт Hyperloop, предложен през 2012 година, предвижда капсула с пътници да се придвижва в специални вакуумни тунели. Това ще позволи рязко да се повиши скоростта на движение. Понастоящем рекордът за движение на капсула се държи от конкурентната на Space X компания - Virgin Hyperloop. Тя успя да ускори транспортна кабина до 387 километра в час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай