IТ гиганти създават комисия по етика

IТ гиганти създават комисия по етика | StandartNews.com

 

Ще пазят човека от изкуствения интелект

Представители на Google, Facebook, Microsoft, IMB и Amazon ще се обединят в нова организация, която ще разработи етична рамка за изследванията в сферата на изкуствения интелект.

Целта е да не се позволи създаването на технология, която да навреди на човека като вид, пише BBC Знание.
Напредъкът в роботиката и изкуствения интелект обещава много ползи за нас, но мнозина от хората твърдят, че е добре да съществуват регулации.

Миналата година например Стивън Хокинг, Илън Мъск, Стив Возниак и Дан Рот – редактор на „Журнал за изследване на изкуствения интелект", са написали отворено писмо, в което се казва: „Заради огромния потенциал на изкуствения интелект е важно да се проучи как да се възползваме от него и същевременно да избегнем евентуалните опасности".

Предстои да бъдат обявени точните приоритети на новата организация, но съществуват опасения, че прекомерното регулиране може да забави някои важни изследвания. Въпреки това обаче фактът, че свързаните с тази сфера проблеми се обсъждат от представители на цялата индустрия, е добре дошъл за всички нас. И ако не сте сигурни защо, припомнете си Терминатор 2...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай