Идва времето на 3D пържолите

Идва времето на 3D пържолите | StandartNews.com

Холандски екип от учени създава изкуствено месо от клетки на крави и ензими

Главната цел е да се намалят страданията на животните и човешкият отпечатък върху околната среда

Учените са близо до създаването на евтино, здравословно и вкусно изкуствено месо, съобщава британският вестник "The Guardian", като се позовава на изявление на проф. Патрик Браун, молекулен биолог от Станфордския университет в щата Калифорния.

Въпреки че изкуственото месо не е нещо ново като идея, до момента то не е популярно, тъй като соевите продукти, лансирани като заместители за месото, нямат същия вкус и съдържание, а и са доста скъпи.

Но според Патрик Браун е напълно възможно скоро да ядем вкусни, евтини и здравословни изкуствени пържоли, направени от синтетична животинска плът или извлечени от растителен материал.

Проф. Браун твърди, че главната му цел е да намали страданията на животните и човешкия отпечатък върху околната среда.

Всяка секунда в света се избиват повече от 1600 бозайници и птици за храна и още повече риби и ракообразни, пише вестникът. Биомасата на всичкия добитък на планетата надхвърля двойно тази на човечеството, а 30% от цялата суша на земята е заета от пасища.

До 2050 г. търсенето на месо ще се удвои, а замърсяването от обработката му ще бъде толкова сериозно, колкото това от всичките коли в света, взети заедно.

Това са причините, поради които различни екипи от учени усилено търсят начин да създадат приемлив заместител, който ще ни позволи да не ставаме вегетарианци.

За момента най-надеждният метод е разработен от холандски екип, спонсориран от правителството на държавата. Той включва използването на стволови клетки от крави, към които се добавят специфични ензими, превръщайки ги в месна тъкан. По този начин само от една крава могат да се произведат стотици тонове месо.

Този процес все още е много скъп, но холандският екип е убеден, че до 25 години ще се чудим как изобщо сме яли "истинско" месо преди.

Отгледаните в лаборатория изкуствени пържоли с вкус на истинско месо скоро ще се превърнат в реалност благодарение на технология за триизмерно принтиране, която може да се използва и за създаване на функциониращи изкуствени органи за трансплантация, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Биоинженерите вече могат да правят двуизмерни структури от тъкан. Опитите да бъдат получени цели органи или по-голямо парче месо обаче досега бяха неуспешни.

Учени от университета на Пенсилвания експериментират с триизмерно принтиране на клетки и кръвоносни съдове върху "матрици" от захар. Те изграждат тъканта слой по слой с изкуствени клетки. Така според тях могат да бъдат създадени живи изкуствени органи с кръвоносни съдове.

Една от основните пречки за прехода от двуизмерни към триизмерни структури е поддържането на клетките живи. Новата технология елиминира този проблем, като принтира органите в обратен ред - първо кръвоносните съдове, а след това около тях се отглежда тъкан. Процесът е бърз и не е скъп. Затова учените могат лесно да превключват между компютърни симулации и физически модели с много кръвоносни съдове.

Екипът е създал гелове с първични чернодробни клетки, с които прави изпитания на метода. Резултатите са обнадеждващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай