GSM полива цветята

GSM полива цветята | StandartNews.com

Да поливаш цветята, докато се припичаш на плажа, чрез едно кликване на GSM-а. Изобретението е на десетокласниците Иван Иванов и Василен Цветков от варненската Математическа гимназия. Техният проект бе сред отличените в конкурса "Млади таланти" на просветното министерство. Общо четирима ученици от X до XII клас бяха наградени от зам.-министъра Иван Димов. Те ще представят България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS през септември в Брюксел.

Трите проекта на финалистите бяха поощрени и с премия от 1500 лева. Първата награда заслужи Пресиана Маринова от Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе. Синеоката тийнейджърка е подобрила съществуващата теорема в областта на алгебрата и крайните полета.

Проектът "TrackingSystem" на 12-класника Виктор Даков от Математическата гимназия в Пловдив спечели с мобилно приложение, което подобрява безопасността на учениците по време на екскурзии. При отдалечаване на повече от предварително зададената дистанция звуков сигнал показва точната локация на картата. Виктор измислил апликацията, след като негови съученички се изгубили в Истанбул, настанала голяма паника и ги търсили с полиция.

Поощрителна награда и право на участие в Световното младежко научно изложение през юли в Тулуза спечели софиянецът Звездин Бесарабов. Деветокласникът е разработил система, която позволява на компютъра да разчита ръкописен текст. Идеята му хрумнала, когато наранил ръката си и не можел да напише домашно на компютъра. Сега от неговия проект могат да се възползват младоженци, когато им се налага да напишат на много хора покани за сватба или ресторанти за непрекъснато сменящите се дневни менюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай