13:30 ч.

07.03.18

2 мин.

0

0

0

Физиците определят състава на материала за 1 минута

от Стандарт |

Физиците определят състава на материала за 1 минута

Технологията може да се използва от криминалистиката до медицината


Анализът на всяка материя предполага определяне на състава на елементите - т.е. разбиране на това в какви пропорции образецът съдържа химическите елементи от таблицата на Менделеев.
Традиционните методи на такъв анализ изискват изнурителна подготовка на проби. Освен това на учените им е необходимо да сравняват изследвания фрагмент със стандартния образец на веществото - така наречения еталон, чието привличане увеличава стойността на анализа. Това са скъпи проби, съставът на които е достоверно познат (например - стандартни бронзови сплави с определен набор от примеси).
Учените от Националния изследователски ядрен университет "Московски инженерно-физически институт" са предложили нова технология - схема за работа на прибора (масспектрометър) за анализ на елементния състав на материалите направо, без използване на еталонни образци. Резултатите от изследването са били публикувани в "European Journal of Mass Spectrometry".
Тази технология може да се използва в най-различни области - от криминалистиката (където е особено важна бързината на експертизите) до медицината (особено при анализ на микроелементите в състава на косата и ноктите на човека). Освен това методът може да повиши точността за определяне на състава на обектите, премествани през границата на гарите и в аерогарите, или да ускори определянето на екологическата обстановка (оптимизирайки, например, анализа на образците на почвата).
"Най-очевидното практическо значение на нашата работа е в потенциала на създаване, възоснова на предложена схема, на много компактен, но при това чувствителен, високопроизводителен и, съответно, по-конкурентоспособен по цена прибор за безеталонен анализ", отбеляза професорът от Националния изследователски ядрен университет "Московски инженерно-физически институт" Алексей Сисоев.
Така нареченият "безеталонен анализ на елементите" е пряко определяне на състава на елементите, което не задължава да се провежда паралелен анализ на еталонните проби на вече известния състав.
Създаването на метода предполага и усъвършенствуване на лазерния мас-спектрометър. Като силни страни на новия прибор-анализатор учените от НИЯУ "Московски инженерно-физически институт" посочват допустимостта на широкото разпространение на енергията, компактността и минималните изисквания към източниците на захранване. Сред другите предимства на прибора те отбелязват способността да се анализират всички класове вещества, чистотата на метода, възможността за локален и стратифициран (послоен) анализ. Също така се отбелязва, че създаването на този метод предполага значително понижение на стойността както на един прибор, така и на един анализ.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент