Фейсбук тества нов бутон - за показване на неодобрение

Фейсбук тества нов бутон - за показване на неодобрение | StandartNews.com

Фейсбук тества бутон за неодобрение. Идеята обаче не е да се казва „не харесвам", а да се отбелязват съмнителни коментари и за тях да се подава сигнал до компанията.

„Не харесвам" е една от най-желаните от потребителите възможности за реакция, но най-голямата социална мрежа не се предава. Все пак изразяването на неодобрение към коментари би било най-близо до насочен надолу палец.

Снимки на бутон за неодобрение на Фейсбук предизвика оживление в социалните мрежи. Интернет гигантът потвърди официално, че провежда тест, като уточни, че замисълът е бутонът да се използва само за отбелязване на съмнителни коментари под публични постове. Потребителите няма да виждат колко пъти е използван бутонът.

Натискането на експерименталното виртуално копче скрива коментара, а след това се появява въпрос дали той е бил обиден, подвеждащ или несъстоятелен.

Най-важното е, че използването му ще изпраща сигнал на Фейсбук. Тестът се провежда сред малка група потребители в САЩ. Бутонът се използва само за публични публикации, каквито са новинарските статии, не и в групови постове или на профилите на публични личности.

Бутон „не харесвам" е една от най-желаните възможности за реакция в социалната мрежа, но Фейсбук не се предава. Преди време изпълнителният директор и съосновател на компанията Марк Зукърбърг заяви, че социалната мрежа не трябва да се превръща във форум за гласуване с да или не: "Бутонът „харесвам" наистина е ценен, тъй като е начин бързо да изразиш положителна емоция, когато някой сподели нещо. Хората ни питат за бутон „не харесвам", защото искат да са в състояние да кажат, че нещо не е хубаво. Не смятаме обаче, че това е нещо хубаво за света. Няма да го направим. Не мисля, че има нужда от механизъм да се гласуване във Фейсбук, дали дадена публикация е хубава или лоша. Не мисля, че това е ценно за обществото."

Последния път, когато Фейсбук обмисляше бутон „не харесвам", резултатът беше въвеждане на реакции. Подобните на емотикони анимации дават на потребителите възможност да изразят тъга, гняв, любов, изумление или да се разсмеят.

Всъщност и сега във Фейсбук има възможност реакция към коментар или за скриване. Достъпът до бутона за скриване обаче не е пряк, а трябва да се отвори прозорче.

Най-важното е, че новият тестови бутон ще изпраща сигнал на Фейбук за съмнителните и негативни коментари. Възможно е това може да доведе до създаване на механизъм за Фейсбук да „потапя" тези коментари или хората, които са ги публикували. Тогава пък ще изплува въпросът за цензурата, коментира Techcrunch.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай