Фейсбук ни предлага повече местни новини

Фейсбук ни предлага повече местни новини | StandartNews.com

Фейсбук обяви, че прави поредна голяма промяна в начина, по който ще избира новините, които да се показват в профилите на потребителите. Сега потребителите ще виждат повече публикации от местни медии в региона, в който се намират, съобщава онлайн изданието Re/Code. При това новините може да се показват дори без потребителят да е поискал подобна информация. Местните новини ще имат приоритет винаги, когато приятел на даден потребител ги е споделил, дори въпросният потребител да не "следва" тези медии. Хората, които следват подобни местни медии, пък ще виждат техните публикации с приоритет.
"Следващият ъпдейт в нашия фокус е

да направим Фейсбук не само забавно място, но и полезен за вас и обществото

пише Марк Зукърбърг. Той казва, че компанията предприема серия промени в News Feed, които целят да дадат приоритет на качествените и доверени новини.
Това е поне третата официална промяна в News Feed за последния месец. Освен това Зукърбърг казва, че се планира поне още един ъпдейт, който ще бъде обявен скоро. По-рано този месец Фейсбук обяви, че намалява общия брой новини и съдържание от корпорации, което ще се вижда в профилите на потребителите. След това компанията каза, че ще даде предимство на доверените медии на базата на отзивите на потребителите.
Новата селекция с приоритет на местните медии ще започне първо в САЩ. Фейсбук обаче отсега е решена да приложи мярката и в други държави, но след като натрупа опит в САЩ. Компанията се надява, че мерките ще се натрупат и постепенно ще помогнат за отсяването на некоректните играчи и ще затруднят разпространението на фалшивите новини. Досега обаче мерките предизвикват най-вече критики от медиите и неразбиране от потребителите.
Междувременно изпълнителният директор на компанията Salesforce Марк Беньоф заяви, че социалните мрежи като Фейсбук трябва да се регулират като цигарите. Тази технология

трябва да се третира като здравословен проблем

когато с нея се прекали, смята Беньоф, съобщава CNBC. "Мисля, че социалните мрежи трябва да се регулират по същия начин като цигарената индустрия. Да вземем цигарите. Те са пристрастяващи и не са полезни. Мисля, че технологиите имат пристрастяващ елемент, който трябва да адресираме. Освен това продуктовите дизайнери работят така, че да направят продуктите си още по-пристрастяващи и трябва да намалим това", коментира Беньоф.
Според него в момента има объркване сред хората доколко социалните мрежи са полезни или вредни за хората и е работа на правителствата да се намесят и да внесат яснота, особено за родителите. Той дава за пример, че за цигарите има минимална възраст и регулации как могат да се рекламират, но няма такива правила за социалните мрежи.
Беньоф смята, че технологичната индустрия е като всяка друга индустрия и рано или късно правителствата ще трябва да се намесят в нея. "В момента има известна регулация, но вероятно ще е необходима още", казва той.
През последния месец Фейсбук се опитва да обърне внимание на някои от основните проблеми, които вредят на репутацията на компанията. Сред тях е разпространението на фалшиви новини, опитите за манипулации в избори чрез реклами и др. Марк Зукърбърг обяви, че

посвещава годината на решаването на тези проблеми

Първите усилия на компанията обаче не са посрещнати с особен ентусиазъм. Социалната мрежа обяви, че ще направи и допитване сред потребителите, които да кажат на кои медии имат доверие, за да могат техните публикации да се виждат приоритетно.
Оказва се обаче, че въпросното допитване е крайно базово. То има само два въпроса. Единият пита потребителя дали познава дадени медии в списък. Вторият въпрос е доколко има доверие на въпросните медии. Според компанията това е достатъчно с времето да се изгради ясна представа за коректните медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай