Учени възпроизведоха „Мона Лиза” с милион генномодифицирани бактерии
Астероид с формата на череп ще премине край Земята


15:45 ч.

01.10.18

2 мин.

0

3

0

Еврокомисарят Мария Габриел: На Европа й липсват 300 хил. киберспециалисти

от редактори |

Еврокомисарят Мария Габриел: На Европа й липсват 300 хил. киберспециалисти

Триста хиляди киберспециалисти липсват в момента в Европа, числото ще нараства и трябва спешно да се работи по проблема, каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел във Военната академия "Г.С.Раковски", където изнесе лекция за киберсигурността в ЕС. Това стана при откриването на новата учебна година за цивилните студенти.


По думите на Габриел се нуждаем от повече умения на всички нива на киберсигурност. Еврокомисарят открои предложението за нова програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млрд. евро.


Габриел каза, че за последните две години с 300 процента годишно са се увеличими кибератаките, над 4000 са атаките всеки ден, а голям процент от европейските компании признават, че не знаят дали са били обект на такива атаки.


В сферата на киберсигурността имаме нужда от повече Европа, не от по-малко, нужда от конкретни стъпки, каза Габриел, която напомни, че кибератаките не познават граници и не засягат само личните ни данни, а могат да засегнат критична инфраструктура като транспорта, енергетиката или здравеопазването. Важно е да продължаваме диалога с държавите членки за прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, каза Мария Габриел.


Тя призова и за повече регулярни учения, защото кибератаките се усъвършенстват всеки ден. Силното криптиране е необходимо, за да дадем сигурност на нашата цифрова икономика и общество, каза още тя. Като отбеляза, че е много трудно да се определи със сигурност каква е целта на една кибератака, Габриел предупреди, че трябва много внимателно да се обмисля всяка кибератака и реакциите спрямо нея.


Октомври е месецът на киберсигурността в ЕС, ще имаме изключително много инициативи и събития, каза Мария Габриел.


От няколко месеца казвам, че не бих искала само добри и пожелателни декларации от страна на "Фейсбук", това, което бихме искали, е действия, коментира Габриел пред журналисти, попитана за последния пробив на сигурността в социалната мрежа. За нас защитата на личните данни е неприкосновена, това е ценност, което не подлежи на договаряне, продаване и препродаване, така че това, което очакваме, когато се оперира с данни на европейски граждани, независимо къде се намира компанията, е тя да спазва тези високи критерии, добави еврокомисарят Мария Габриел.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:31 · 11.10.2018
Тая офца да не е жертва на някои порно-компромат в нета, само за киберсигурност мрънка. Или са и подарили лаптоп за Коледа и още не знае как да го включи. Трябвало да се криптира, разбираш ли... ама офцо кат си толкова ларж с тия милиарди, вземете и оправете дигиталната инфраструктура (поне) в градовете и я съкратете тая администрация... ама то е по-лесно да вдигаш лозунги от Европа, вместо да свършиш нещо полезно.... патка!
Потребител · 08:09 · 02.10.2018
На мен ми е мила България. А на проститутките -европа
Потребител · 01:40 · 02.10.2018
REGULJARNI UCHENIJA?
GRAMNI SE MA, TAPA PUTKO MIRIZLIWA!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент