Бъдещето на технологиите показаха в Китай

Бъдещето на технологиите показаха в Китай | StandartNews.com

За поредна година малкият град Учжън /Wuzhen/ в Китай стана домакин на световния елит в онлайн технологиите. В Четвъртия световен интернет конгрес взеха участие 1 500 делегата от 80 държави. Сред делегатите бяха световни имена като създателя на интернет Робърт Елиът Кан, изпълнителния директор на Епъл Тимъти Доналд Кук, изпълнителния директор на Сиско Чък Робинс, основателя на Алибаба Джак Ма и изпълнителния директор на Гугъл Сундар Пичай.

Паралелно с конференцията и различните панели се проведе и технологично изложение, на което всеки посетител можеше да види как ще изглежда бъдещето. Ако, естествено, имаше пропуск, тъй като мерките за сигурност бяха, меко казано, драконовски. Всеки от поканените гости бе посрещнат на летището или гарата на Шанхай и срещу показан паспорт получи билет за частен трансфер до намиращия се на около 180 километра Учжън. Автобусите и частните коли оставяха гостите пред специално създаден център, в който след проверка те получаваха пакет с информация, код за достъп до интернет, баджовете си и информация къде са настанени. Други транспортни средства закарваха участниците в хотелите, като всички гости преминаваха пълна проверка, независимо колко пъти влизаха и излизаха от сградите. Баджовете, които всеки получи, бяха интерактивни и при преминаването през рентгените, охраната получаваше пълна информация за госта. Въпреки много участници и гости в конгреса, организацията бе перфектна, така че проверките отнемаха само няколко минути, макар рентгените да бяха на няколко нива и да се минаваше последователно през тях.

В самата зала всеки имаше място, на което може да седне според цвета на поканата си. Перфектните мерки за сигурност обаче далеч не бяха най-интересното на конференцията. Въпреки че президентът на Китай Си Дзинпин не присъства лично на форума, речта му, прочетена по време на откриването на церемонията оформи цялостния облик на събитието. Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет, а ще ги отвори още по-широко в бъдеще, се казва в речта на лидера. В същото време азиатската страна ще увеличи усилията си в развитието на киберсигурността и внедряване и използване на изкуствения интелект в реалната икономика, стана ясно още от думите на Си Дзинпин. Речта на китайския президент бе прочетена от Хуан Кунмин, член на политическото бюро на Китайската комунистическа партия. В своето слово Кунмин заяви, че са нужни нови международни правила и стандарти за работата в мрежата. Сред идеите, изказани на конгреса, бе и отиването по-далеч в тази посока - всяка държава да има свои интернет граници, в които да може да налага свое национално законодателство. Нужна е координация и дори създаването на международно интернет правителство, обясни Кунмин. И подчерта ролята на Китай по отношение на сигурността и осигуряване ръста на дигиталната икономика.

Изпълнителният директор на Епъл Тим Кук призова за повече човечност при употреба на технологиите. "Не се притеснявам, че след време машините ще мислят като хора, а че хората ще започнат да мислят като машини", подчерта Кук. Той припомни, че преди 30 години компанията е имала в Китай едва няколко работници, докато сега има над 5 милиона служители.

В новата ера на глобално партньорство в интернет никой не може да се справи сам с предизвикателствата в сектора, подчерта изпълнителният директор на Сиско Чък Робинс. Според "бащата" и създател на интернет Робърт Елиът Кан следващата стъпка в развитието на технологиите е налагането в ежедневния живот на изкуствения интелект. Това в момента изглежда толкова немислимо, колкото преди няколко десетилетия беше създаването на глобална интернет мрежа. Това е логичното продължение, категоричен бе той.

Собственикът на Алибаба Джак Ма подчерта че в бъдеще всяка точка от живота ни ще е подвластна на интернет и липсата му ще е по-страшна дори от тази на електричеството. Но не бива да притеснява хората това, че те ще бъдат заменени от развитието на технологията, подчерта Ма. И припомни съпротивата в Китай преди десетилетия за навлизане на железницата в страната поради същия страх, докато реално сега заетите хора в сектора са над 2 милиона и развитието на технологията всъщност е допринесло за създаване на повече работни места. "Ние разбираме едва 10% от човешкия мозък, така че няма как роботите да го заменят", даде пример Ма. В същото време обаче новата ера ще създаде и нови предизвикателства. Ма подчерта, че само сътрудничеството ще реши проблемите. "Първата икономическа революция доведе до Първата световна война, втората икономическа революция в света - до Втората световна война. Третата световна война ще е друга. Тя ще е глобална война срещу климатитичните промени", обясни създателят на Алибаба.

В борбата за по-добро бъдеще участва и Гугъл, тъй като компанията предоставя за свободен достъп кодове и програми за развитието на изкуствен интелект, подчерта изпълнителният директор на Гугъл Сундар Пичай. В същото време е нужно да се обърне наистина по-голямо внимание върху киберсигурността, тъй като технологиите контролират все по-голяма част от живота ни, а злонамерените атаки са все повече и по-сложни, каза Евгени Касперски, създателят на една от най-големите антивирусни компании в света "Касперски Лаб". Живеем в много опасен свят и трябва да работим заедно, за да преодолеем предизвикателствата, категоричен бе той. И даде за пример как при създаването на компанията му през 1997 година за 12 месеца е имало 500 уникални злонамерени заплахи, докато през 2017 година те са 90 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай