18:51 ч.

27.06.18

1 мин.

0

0

0

630% ръст на атаките с вируси за копаене на криптовалути

от Стандарт |

630% ръст на атаките с вируси за копаене на криптовалути

Нападенията с вируси, които крадат изчислителна мощ от чужди компютри, за да копаят криптовалути, нарастват с близо 630% през първото тримесечие на тази година. Това съобщиха от компанията за киберсигурност McAfee. За сравнение, през предходното тримесечие тези атаки са били 400 хил. броя, предава Financial Times.


Този вид зловреден софтуер, наричан с прозвището cryptojacking, овладява изчислителната мощ на компютъра, без потребителите изобщо да разберат, че това се случва. Така, чрез видеокартата или процесора на засегнатия потребител, хакери започват да копаят/добиват криптовалути от разстояние, с чужд хардуер и чужда енергия. По този начин те си създават цели производствени вериги от хиляди заразени чужди машини, като не плащат и високите разходи за ток. Някои големи корпорации вече са попадали в клопката на cryptojacking вирусите, включително производителя на електрически автомобили Tesla и застрахователя Aviva.


McAfee предвижда, че нападенията със зловреден софтуер за копаене на криптовалути ще изпреварят по брой и честота тези, които криптират или крадат данни и след това изискват откуп за тях. Сryptojacking вирусите са далеч по-незабележими и не носят почти никакъв риск за киберпрестъпниците, тъй като могат да генерират доходи, без да се налага жертвата да плаща откуп, сочи докладът на McAfee.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент