Умни папагали бъбрят със светски дами

Тони Димитрова е очарована от папагалите

Умни папагали бъбрят със светски дами | StandartNews.com

Светски лъвици вече имат нова тема за дебат – кой е най-интелигентният папагал. Оказа се, че Гала, моделът актриса Деси Зидарова, бизнесдамите Ваня Червенкова и Виктория Кесаровска посочиха различни фаворити в зрелищното Macaw garden show. Всяка от тях влезе в диалог и общуване с екзотичните пернати от 35 вида, които летят на воля сред декор като джунгла в Парадайс. Децата им, макар и някои от тях вече пораснали – като дъщерите на Гала и Ваня, пък са категоричи – те са влюбени в хиацинтовата ара Джулс, наричана от малчуганите "синята прелест от филма "Рио". "Всъщност това е най-скъпият папагал в света – струва 20 000 евро. Много рядък вид. Достига 140 сантиметра размах на крилете. Живее до 100 години. Притежава най-силният и най-мощен клюн. Прави гнезда на 50 метра надморска височина в екваториалните гори на Южна Америка. Контрабандистите в Боливия, Аржентина, Перу, Парагвай, Панама, Колумбия проявяват огромен интерес към него", разказва Пламен Ковачев. В своеобразната изложба се подвизава ара макао Ема – наричана тук "Кралицата" заради твърдия си характер, който не се подава лесно на юркане. Най-малката ара под небето пък е със симпатичното име Роби. Най-големият е Хектор, който също има претенции към топ 3 за интелигентност. Златният папагал Съни пък е най-дребничкият на Балканите.

Най-големият приказливец обаче – очаквано за феновете – е кралското жако от Южна Африка. "Конкурира лексиката на 4-годишните – борави с 1200-2000 думи на езика, на който говори собственикът му. Може да навързва изречения. Напоследък е изключително модерен за подарък - струва от 1000 до 2000 лева". Скалното жако Д'Артанян е не по-малко очарователно. А молукското какаду Найджъл в нашумелия стайлинг "роз-оранж" е най-добрият и най-възпитаният папагал в България. "Много е интелигентен - дори сега, когато е едва на 13. Ще живее до 60. Общува любезно с всеки", уточнява Пламен Ковачев. Още една тръпка за феновете - еклектусите Рей и Ели. Те са единственият вид папагали на планетата, при които мъжкият и женският се различават по цветовете. Господинът е ярко зелен, а неговата муза е в червено-лилав тоалет. На всички останали се взема ДНК от перата, за да се установи полът.

Какадуто алба Лукас, който живее най-вече в Австралия, пък е танцьор номер едно в братството на пернатите. Пита «Как се казваш?» и се обяснява в любов. «Те са красиви, игриви, обожават цялото семейство. За разлика от жакото, който е фанатично предан само на най-близкия си човек», коментира Ковачев. Най-сладки обаче са токо туканите Фифи и Рафи – истински плюшени играчки, които винаги са готови да те целунат със сякаш изрисуваните им клюнове, с които подхвърлят храната за разлика от останалите си събратя, които белят абсолютно всичко, преди да го хапнат. Фифи и Рафи са избраниците на най-малките хлапета, защото са много любвеобвилни. Живеят само до 20 години.

Дресьорите Калин Влаев, Борислав Ваклиев и Краси Викторов са категорични, че е необходим поне месец обучение за всяка птица – с много любов и внимание, за да ви позволи да я докосвате така, както сте свикнали с кучето или котката си. След Нова година цялата тази екзотика започва гастроли в Пловдив, Букурещ и Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай