Засякоха странни сигнали от звезда

Засякоха странни сигнали от звезда | StandartNews.com

Хипотезата, че идват от извънземни, е най-невероятната, казват учените

Американски астрономи са засекли "странни" радиосигнали от една от най-близките звезди до Земята, отстояща на едва 11 светлинни години, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Твърде странните" сигнали, регистрирани от обсерваторията "Аресибо" в Пуерто Рико, чието естество учените се опитват да обяснят, идват от звезда от типа червено джудже и са уникални за нея. Подобни сигнали не са засечени от намиращи се наблизо сходни звезди. През април и май астрономите регистрираха сигнали от няколко звезди, намиращи се в близост една до друга - Глизе 436, Рос 128, Волф 359 и HD 95735.
След анализ на данните учените определиха сигналите от звездата Рос 128 като "странни". За астрономите произходът им остава неизвестен. Специалистите предлагат три възможни обяснения за странните сигнали - изригване от типа на слънчевите, излъчване от друг обект в полето на наблюдение на Рос 128 или експлозия на спътник на звездата с твърде отдалечена орбита от нея.
"При положение, че има редица по-правдоподобни възможни обяснения, хипотезата, че тези сигнали идват от извънземни, е най-невероятната", казва не без известна ирония Абел Мендес от изследователския екип от университета на Пуерто Рико.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай